Kellemes ízű, vajas kenyér.
Már húsvétkor is meg lehetett találni a medvehagymát a piacon, de most robbant be igazán a szezonja. A mai kis piactúrámon lépten-nyomon medvehagymába bukkantam. Nem csak a pultok voltak vele tele, hanem a vásárlók kosarai is.
Természetesen én is egy nagy csokorra tértem haza, hiszen ilyenkor szinte mindent medvehagymával készítek. Sajtkrém, pesto, gnocchi, medvehagymával ízesített só…. és még sorolhatnám. Ilyenkor ez az egyik legjobb fűszer, ami tényleg mindenhez passzol. 🙂
Már húsvétkor is vettem egy csokorral és kipróbáltam ezt a kenyeret, ami azóta többször elkészült. Mivel tegnap elfogyott az utolsó szelet is, a ma vett megvehagyma egy részéből ismét el fogom készíteni. Nem is kell mellé más, csak egy kis olasz szalámi, olívabogyó, aszalt paradicsom és sajt. Na meg egy pohár prosecco. 😀
Hozzávalók
500 g liszt
15 g só
50 g vaj
225 ml víz
125 ml tej
20 g élesztő
1 csokor medvehagyma
Elkészítés
A lisztet a sóval keverd össze a robotgép táljában.
A vajad olvaszd fel.
A tejet elegyítsd a vízzel, majd teljesen oldd fel benne az élesztőt. A vajjal együtt add a lisztes keverékhez. A gép dagasztó karjával dolgozz ruganyos, fényes tésztát. Lerakatva keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre. Gyúrd picit át, majd oszd 2 részre.
Az egyik részt nyújtsd ki, kb fél centis téglalap alakúra.
A medvehagymát aprítsd fel és szórd meg a felével a kinyújtott tésztát. A hosszabbik oldaltól indulva szorosan tekerd fel, a végeket csippentsd össze. Így járj el a másik fél tésztával is.
A két tésztarudat tekerd át egymáson, tedd sütőpapírral bélelet hosszúkás sütőformába. Letakarva keleszd duplájára.
A kenyeret 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt süsd készre. Rácson hagyd hűlni.
Hideg vacsorához kínáld.