Tavaszi, friss ízek, olasz köntösben.
A gnocchit eddig tojással készítettem, de mostanában több helyen is láttam, hogy az autentikus olasz recept nem tartalmaz tojást. Jamie Oliver a Jamie Cooks Italy sorozatában is jár olyan idős – éttermet vezető – nagyiknál, akik nem tesznek a gnocchihoz tojást. Nemrég pedig rábukkantak egy írtó cuki Youtube csatornára: idős olasz nénik mutatják meg a klasszikus olasz recepteket és a tésztakészítés fortélyait. Pasta Grannies néven megtaláljátok, érdemes belenézni. Hát, ők sem használnak tojást a gnocchihoz. Így nekem sem kellett több, hogy kipróbljam. A medvehagyma szezon pedig egy újabb ok egy adag olasz krumpligombóchoz.
Hozzávalók
∼2 főre∼
250 g krumpli
1 csapott teáskanál só
kb. 150 g finomliszt
fél csokor medvehagyma
2 evőkanál vaj
2 evőkanál krémes kecskesajt
Elkészítés
A krumplit egészben főzd meg sós vízben. Pucold meg, törd össze és hagyd kihűlni.
A medvehagymát aprítsd fel.
Ha a krumpli langyosra hűlt, sózd meg, dolgozd össze a medvehagymával, majd adj hozzá annyi liszttel, hogy egy rugalmas, de már nem ragacsos tésztát kapj. Nem kell sokáig gyúrni, csak beledolgozni a lisztet, hogy összeálljon. Így lesz a gnocchi puha, levegős.
Oszd kisebb részekre, majd formázz belőlük hurkát, forgasd jól lisztbe és vágd fel kb. 1 centis darabokra. Hogy a gnocchi több szószt tudjon felvenni pörgesd át a kis gombócokat egy villa, vagy sajtreszelő hátán.
Forralj egy lábosban vizet, dobd bele a gnocchikat, várd meg amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor kiveheted.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, forgasd át benne a kifőtt gnocchikat, majd add hozzá a krémes sajtot is.