A tiramisú Észak-Olaszországból.

Olaszországban ahogy minden másban, a tiramisú készítésben is különbözik egymástól észak és dél. Míg a melegebb déli megyékben figyelnek a tojások hőkezelésére, addig északon ez a desszert teljesen nyers.
A hőkezelés azt jelenti, hogy a tojássárgáját forró cukorsziruppal keverik ki, így az esetleges baktériumok elpusztulnak, a tojások fehérjét pedig nem használják fel. Velence környékén azonban nem félnek ennyire a tojástól, így a sárgája és fehérje is bekelerül a tiramisú-ba mégpedig teljesen nyersen.
A cukorsziruptól a tiramisú nagyon krémes, tömör és édes lesz. A velencei verzió a felvert tojásfehérje miatt könnyebb és az íze sem annyira tömör.
Most ezt a verziót hoztam el (a cukorsziruppal készülő déli változatot itt találod), egy kicsit azonban módosítottam rajta és levendulával fűszereztem. 🙂 Ráadásul a babapiskótát is magam készítettem, szintén olasz recept szerint. De ezt, majd egy másik bejegyzésben osztom meg veletek.

Hozzávalók

3 tojás
100 g cukor
1 dl levendula szirup (recept itt)
250 g mascarpone
kb. 200 g babapislóta
2 dl kávé

Elkészítés
A kávét főzd le, hagyd kihűlni.
A tojásokat válaszd ketté. A tojássárgájához add a cukrot és keverd habosra. Ezután add hozzá a mascarponét és a levendula szirupot és keverd levegősen krémesre. 
A tojások fehérjét verg kemény habbá. Egy spatula segítségével óvatosan forgasd a mascarponés krémbe. 
A babapiskótát mártsd a kávéba, rendezd el egy tál 

alján. Borítsd be a krém felével. Rendezz el a krémen egy újabb adag kávéba márott pirkótát, majd fedd be a maradék krémmel. Tedd egy éjszakára hűtőbe.
Tálalás előtt a tiramisú tetejét szórd meg levendula virággal.