A klasszikus olasz desszert tavaszi, gyümölcsös verziója.

A blog indulásának idejében volt már egy epres tiramisú receptem, de letöröltem, mert nem tetszett, amikor most újra elolvastam. Amikor kitaláltam, hogy ismét szeretnék epres tirát készíteni (ez alkalommal Anyukámnak Anyák napjára, de a desszert korántsem alkalomfüggő), volt egy elképzelésem arról, régen, hogy is csináltam. Na, totál rossz volt ez az elképzelés: ami a fejemben élt, kicsit sem hasonított a régi receptre. Ezért az nem tetszett, meg is váltam hát tőle. Szerintem ez az új verzió sokkal jobb, egyszerűbb és biztos, hogy mindenki szeretni fogja. Nálunk legalább is így volt tegnap. A gyerekek kétszer repetáztak, ezért 1 óra alatt elfogyott az egész úgy, mintha sosem lett volna. 😀

Hozzávalók a piskóta áztatásához
2 dl tej
2-3 szem eper

Hozzávalók a „pasta bomba”-hoz
150 g cukor
50 g víz
4 tojás sárgája

Hozzávalók az összeállításhoz
250 g mascarpone
200 ml tejszín
kb. 200 g babapiskóta
kb. 500 g eper félbe vágva

 

Elkészítés
A A piskóta áztatásához a tejből és az eperből készíts turmixot.
A pasta bombahoz a cukrot és a vizet melegítsd össze, majd hevítsd 121 fokos hőmérsékletig. Közben a tojások sárgáját elektromos habverővel kicsit habosítsd fel. A cukorszirupot, amint elérte a kívánt hőmérsékletet, vedd le a tűzről, lassan csurgatva öntsd a tojások sárgájához úgy, hogy közben folyamatosan kevered az elektromos habverővel. Ha hozzáadtad az összes szirupot dolgozz tovább a géppel addig, amíg egy halvány sárga, sűrű krémet nem kapsz. A krém tetejét közvetlenül fedd le folpakkal, tedd hűtőbe 1-2 órára.

 

A tiramisú összeállításához a tejszínt verd lágy habbá. A pasta bombába keverd a mascarponét, majd óvatosan forgasd bele a tejszínhabot is. Az eperturmixba mártsd a babapiskótákat, rendezd el egy edény alján. Oszlasd el rajta a krém felét, majd rendezd el rajta az eprek felét is. Ezt fedd be egy újabb réteg piskótával, végül borítsd be a krém másik felével. Éjszakára, de legalább 2-3 órára tedd hűtőbe. Tálalás előtt díszítsd a tiramisu tetejét a megmaradt eprekkel.