Ha szedtél idén levendulát, így használhatod fel a konyhában.
Szerintem nincs, aki ne szeretné a levendulát. Ja de, a sógorom, aki múltkor megkóstolta kisebbik fia levendulás limonádéját és olyan arcot vágott, mintha a fogát húznák. 😀 De ő a kevés kivételek egyike. A családban mindenki más imádja, a nagyobbik unokaöcsém szerint ezt mindenki tőlem örökölte. 🙂
Van saját levendulánk, de az csak a kert dísze, ezért minden évben elmegyünk levendula szüretre. Idén felfedeztünk egy új helyet, a Káli Levendulást. Egy család kertjének a végében hatalmas, rendezett terület, gyönyörű bokrokkal. Mivel ez a harmadik évük, nem felkapott, nincs tömeg, harc a parkolóért, letarolt bokrok. Múlt hétvégén csak mi voltunk – igaz, elég rossz idő volt, borult és fújt a szél – a gyerekek végigszagoltak minden bokrot és mindegyikről csak a legszebb, legillatosabb virágokat szedték le. 😀 Így tértünk haza négy hatalmas zsák virággal.
A levendula nagyon sok mindenre jó. Nyugtató hatású,
stresszoldó, gyulladáscsökkentő, tisztítja a légutakat, nyugtatja a sebes bőrt. Ezért használják a gyógyászatban, kozmetikai iparban és természetesen a konyhában. Most összeszedtem a kedvenceimet, amiket minden évben elkészítek.
Levendula szirup
Egy liter vízhez adj 800 g cukrot, forrald fel. Gyöngyözve főzd 10 percig. Zárd el a lábos alatt a hőt, adj hozzá 35 g levendulát – virágot és szárakat együtt – és áztasd 24-36 órát. Szűrd le, a szirupot forrald fel újra. Öntsd övegekbe, zárd le, hagyd kihűlni, utána 1-2 hétig hűtőben tárolhatod.
Levendulás jeges kávé
A levendula a kávénak is nagyon kellemes ízt ad. A legjobb, ha a kávét a levendulával együtt főzöd le. Ha presszó vagy filteres kávéfőződ van, egy adag kávéhoz adj negyed teáskanál levendulavirágot. Főzd le a kávét, hagyd kihűlni. Ha kapszulás kávét iszol, ahogy én is, a lefőtt kávéhoz add a virágokat és hagyd állni 30 percet, majd szűrd le.
Kedvenc tejedből készíts habot. Egy pohárba tegyél néhány jégkockát, öntsd rá a tejhabot, majd a levendulás kávét. Koronázd meg tejszínhabbal és szórd meg levendulavirágokkal.
Levendulás rozé fröccs
Egy-két szál levendula, vagy egy kis levendula szirup annyira jól feldobja a rozé fröccsöt is. Próbáljátok ki. 🙂 Én így iszom: 2 dl rozé, 1 dl szóda, 2 szál friss levendula virággal.
Levendulás cukor
A levendula szárát sem kell kidobnod. Illóolaj tartalma kevesebb, mint a virágoknak, de ugyan úgy át tudják adni ízüket. Ezért tökéletes ízes cukor készítésére.
Egy üvegedénybe tölts kristály-, vagy porcukrot. Fél kg mennyiséghez, adj 15 levendula szárat. 10-15 nap után már használhatod is a levendulás cukrot. Ízesíthetsz vele sütiket, tojáshabot, tejszínhabot, vagy a kávét is.
Provence-i fűszerkeverék
Provence a hatalmas levendula mezőiről híres, nem csoda, hogy a konyhában alap fűszernek számít. A fűszerkeverék használható húsokhoz – sertés, marha, szárnyasok – és grill zöldségekhez – répa, cékla, zeller, karórépa – egyaránt.
Keverj össze azonos mennyiségben szárított rozmaringot, oregánót, kakukkfüvet, zsályát, majd adj hozzá fele mennyiségű szárított levendula virágot. Néhány napig, hagyd, hogy kicsit összeérjenek az ízek, utána használatod is.