Hús helyett sok zöldséggel.
A lasagnéról mindenkinek a húsos ragu és a besamel jut eszébe, én is nagyon szeretem és a receptje az egyik első receptjeim között szerepelt (itt éred el).
Pedig számtalan verziója létezik. Van, ahol csak farsang idején sütik, kolbász és ricotta kerül bele. Van, ahol nem lasagne tésztával, hanem spagettivel teszik le a rétegeket és van, ahol vajas tészta kerül az aljára és a tetejére. És természetesen van a zöldséges változat is, amit általában a déleik készítenek. Nem csak azért, mert ott számtalan zöldség megterem, hanem azért is, mert régen a hús luxus volt az ára miatt.
Az én tavaszi lasagnémba padlizsános krém kerül, amivel a besamel is kiváltható, így azok is bártan elkészíthetik, akik félnek a fehér mártás készítésétől, esetleg nem szeretik azt.
Hozzávalók
1 padlizsán
250 g ricotta
3 dl passata
olívaolaj
1 vöröshagyma
1 kisebb sárgarépa
1 kisebb szál angolzeller
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál morzsolt oregano
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
4–6 szelet mozzarella
só
bors
Elkészítés
A padlizsánt 200 fokos sütőben süsd puhára. Hagyd picit hűlni, majd a húsát kapard tálba. Sóval és borssal ízesítsd, keverd össze a ricottával. Felhasználásig tedd félre.
A kétféle hagymát, a sárgarépát és az angolzellert tisztítsd meg, aprítsd fel. Serpenyőben kevés olívaolajon párold üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a többi zöldséget, kis lángon főzd 10-12 percig. Öntsd fel a passatával, fűszerezd oreganoval, bazsalikommal, sóval és borssal. További 15-20 percig főzd, végül krémesítsd botmixerrel. Felhasználásig ezt is tedd félre.
Olajozz ki egy magas falú tűzálló tálat, az alján oszlass el kevés paradicsomszószt. Boríts be a tésztalapokkal, kend meg a padlizsános krémmel, majd
paradicsomszósszal. A rétegezést folytasd addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Úgy adagold a szószokat, hogy a tetejére paradicsom kerüljön. Erre fektesd a mozzarella szeleteket, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre a lasagnét.
10-15 perc pihentetés után még melegen tálald.
Ha a tésztát is te készítenéd, kattints ide a receptért!