Olasz családi fogás.

Amikor nagy családi banzáj van, mindig fejtörést okoz az ebéd. Legyen olyan, ami nagy mennyiségben is könnyen elkészíthető és még a gyerekek is megeszik.
Azt mondják, hogy az a reklám, amiben gyerek vagy kutya van, biztos sikert arat. Én pedig azt mondom, hogy az az étel, amiben tészta, sajt és paradicsom van, nyerő lesz a gyerekeknél. Még a finnyásaknál is. 🙂 Ezért a hétvégi, családi szülinapozásra lasagne-t készítettem. 
A lasagne-nak két verziója van: a gyors és a finom. A gyorshoz konzerv alapanyagokra van szükség (régen én is így készítettem), a finomhoz ifriss alapanyagok kellenek és egy kis idő. 🙂  Megéri azonban ezt választani, már csak azért is, mert elő lehet vele készülni, és az összeállítás így sem vesz majd több időt igénybe, mint a gyors verzióé.
A lasagne lelke a ragu. Sokféle módon készítettem már, most Gennaro Contaldo receptje alapján dobtam össze, az olasz séf által tökéletesnek nevezett ragut. Igaza volt, tényleg nagyon finom lett és máskor is így fogom csinálni. 

 

Hozzávalók a raguhoz

250 g darált marha hús
250 g darált disznó hús
1,5 dl vörösbor
1 finomra aprított vöröshagyma
1 apróra kockázott répa
2-3 szál apróra kockázott angol zeller
1 nagyobb ág rozmaring
2 babérlevél
2 kanál paradicsom püré
1 l alaplé
só, bors

Elkészítés
Egy lábost nagy lángon felhevítek, kis olajat öntök bele és megpirítom a húsokat. Addig hagyom pirulni, míg elfő a víz, melyet a húsok eresztenek. Ezután hozzáöntöm a vörösbort és hagyom rottyanni egyet, ez idő alatt elpárolog az alkohol tartalom a borból. Utána hozzáadom a zöldségeket, a fűszereket és a paradicsom pürét, majd jól összeforgatom. Sózom, borsozom és felöntöm az alaplével. Leveszem a lángot takarékra és a húst félig lefedve, időnként megkevergetve kb. 2 órán keresztül főzöm, míg be nem sűrűsödik a leve.
Ha vendégeket vársz, ezt elkészítheted előző este, így nem kell korán kelned.

Hozzávalók a besamelhez

40 g vaj
40 g liszt
400 ml tej

bors
szerecsendió

Elkészítés
A lasagne másik fontos összetevője a besamel mártás. Ez nem csak ízt ad az ételnek, de ettől lesz puha a tészta. Egy lábosban felolvasztom a vajat, leveszem a tűzről. Hozzáadom a lisztet és egy kézi habverővel elkeverem. Ezután nagyon lassan elkezdem hozzáönteni a tejet, miközben folyamatosan kevergetem. A tejet apró adagokban adom a liszthez úgy, hogy mindig csomómentesre keverem. Ha kész, visszateszem a tűzre, sózom, borsozom és egy kis szerecsendióval ízesítem. Sűrű keverés mellett besűrítem.
Ezt mindig frissen készítsd, közvetlenül a tészta összeállítása előtt, mert ha sokáig állni hagyod, a besamel beleköt a lábosba.

Az utolsó lépés a tészta összeállítása. Kivajazok egy szögletes tepsit, leterítem a lasagne lapokat, megkenem besamellel és kanalazok rá a raguból. Újabb tészta réteg jön, majd megint besamel és hús. Ezt a réteget megszórom reszelt parmezánnal vagy mozzarellát tépkedek rá. Jöhet egy újabb adag tészta, amit beborítok a maradék besamellel és vastagon megszórom sajttal.
Az egészet letakarom alufóliával és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe. 30-35 perc után leveszem a fóliát és rápirítom a sajtot.

Ha a tésztát is te készítenéd, a receptet itt találod.