Házitészta egyszerűen

Nincs annál jobb, amikor házi készítésű ételeket eszünk, és a kezünk munkájának köszönhető, hogy különböző alapanyagokból összeáll valami nagyon finom.
Ilyen a tészta készítés is: csak liszt és tojás, amit gyúrunk, gyúrunk gyúrunk, míg a kezeink között lesz belőle lasagne, papardelle, farfalle, és még sorolhatnám.
Leírhatatlan volt számomra már az első tésztakészítés élménye is, hiszen szinte a semmiből készítettem valamit, amit utána jó ízűen el lehetett fogyasztani.
Ne félj tőle, olyan nincs, hogy nem sikerül, csak pár apróságra kell figyelni.

Alaprecept 2-3 főre

250 g liszt
(teljes kiőrlésű liszt esetén 220 g)

3 egész M méretű tojás

Ha növelnéd a mennyiséget
személyenként plusz egy tojást
és 85 g lisztet adj
(75 grammot teljes kiőrlésű liszt esetén).

A liszt
Az alapanyagok nagyban befolyásolják, hogy milyen lesz a tésztád. Ezt magam sem teljesen hittem el mindaddig, amíg nem kezdtem el kísérletezni a különböző lisztekkel. De most nem kell rögtön elrohani valami nagyon speciális lisztért, bátran vedd elő a sima lisztet, és fogj hozzá. Én is így kezdtem. 
Az olaszok a tésztát évszázadok óta durvára őrölt durum lisztből (semola di grano duro) gyúrják. Ma már itthon is kapható több helyen. A magas fehérjetartalmú lisztből nagyon rugalmas tészta készíthető. Ráadásul tojás helyett vízzel is elkészíthető.
De használhatsz tönkölylisztet, réteslisztet és akár teljes kiőrlésű lisztet is. 

A tojás
Mindenhol azt hallani, hogy szabadtartású tyúkok tojásait vegyük. Azt azonban rád bízom, hogy honnan  szerzed be. Amire én felhívom a figyelmed, hogy a tojás mérete legyen M, mert a receptem erre van kialakítva. Valamint arra, hogy a tojást használd szobahőmérsékleten, hiszen, ha hideg, nehezebb lesz gyúrni a tésztát.

Gyúrás
A lisztet borítsd deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.

Formázás
Úgy tartják az olaszok, hogy az a jó háziasszony, aki az év minden napjára másfajta tésztát tud készíteni. Ha 365 féle tészta nincs is, az biztos, hogy mi csak töredékét ismerjük azoknak a formáknak, amiket az olaszok készítenek. Sőt, még ők sem biztos, hogy ismerik mindet, hiszen vannak régiónként eltérő formák, amiket csak az ország bizonyos részein készítenek.
A legelterjedtebbek a spagetti, a tagliatelle, az orecchiette (kagyló), a farfalle (masni), a penne, a fusilli, a cannelloni, a ravioli, a lasagne. De még sorokon keresztül írhatnám.
Mielőtt nekiállsz a formázásnak, oszd a tésztát 4 egyenlő részre. Amit nem használsz, csomagold frissentartó fóliába, hogy a tészta ne száradjon ki.
Formázás közben a tésztát szórd meg liszttel, hogy ne ragadjon le, vagy ne ragadjanak össze a darabok. A formázáshoz használhatsz kést, derelyevágót, speciális tészta vágókat, vagy kiszúrókat.

Szárítás
Ha nem fogyasztod el azonnal az elkészített tésztát, meg is száríthatod. A tojásos tészta 4-5 hónapig, a tojásmentes, akár 1 évig is eláll.
A szárításnál arra figyelj, hogy a felület légáteresztő legyen: célszerű fa deszkát választani. A deszkát szórd meg bőven liszttel, a tésztát pedig levegősen terítsd szét. A helyiségben ne legyen magas a páratartalom, de közvetlen napfényre se tedd. A tésztát szárítsd 2-3 napig, majd zacskóban, üvegben, műanyag- vagy fém dobozban tárolhatod.