Lassan főzött, krémesen szaftos.
Több vadhúst kéne enni – állapítottuk meg a tesómmal, miután megettünk egy hatalmas adag szarvaspörköltet. Mindketten nagyon szeretjük, mégis nagyon ritkán eszük akár szarvast, akár más vadat. Pedig vadász nagyhatalom vagyunk, a környező országokból is hazánkba járnak át vadászni, a vadhús fogyasztásban mégis sereghajtók a magyarok.
Talán azért is, mert nem lehet minden hentesnél vadhúst kapni, ahol pedig igen, ott is csak mélyhűtött terméket árunak. Pedig biztos vagyok benne, hogy sokan szeretik, és többször fogyasztanák, ha egyszerűbb lenne a hús beszerzése.
A beszerzési nehézségek ide vagy oda, a kiadós ebéd után megfogadtuk, hogy előkeresem a kizárólag vadételeket tartalmazó szakácskönyvem, és igyekszünk havonta egy receptet elkészíteni belőle.

Hozzávalók
∼6 főre∼
1 kg szarvas comb
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 teáskanál paradicsom püré
2 teáskanál fűszerpaprika
400 ml Portugieser
8-10 szem borókabogyó
5-6 babérlevél
só, bors
Elkészítés
A szarvas combot tisztítsd meg a hártyáktól és vágd közepes kockákra. Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát, közben egy nagy lábosban hevíts fel kevés olajat. Dobd rá a hagymákat és párold üvegesre. Ezután mehet rá a hús, amit addig süss, amíg minden oldaluk színt nem kap. Add hozzá a paradicsompürét, a fűszerpaprikát, forgasd át. Öntsd fel a Prtugieserrel, hagyd, hogy kiforrjon belőle az alkohol. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet is. Végül mehetnek bele a fűszerek is. Félig lefedve nagyon kis lángon főzd 3-4 órát.
Ha közben nagyon elfő a leve pótold vízzel, de a végén egy sűrű, ragu állagú ételt kell kapj, ezért bánj óvatosan a folyadékkal.
Krumplikrokettel, zsemlegombóccal, vagy knédlivel tálald. Adhatsz mellé savanykás lekvárt is (pl. áfonya, ribizli, birs), de akár a szaftba is belekeverheted.