A tökéletes vadas lassúfőzőben készül.

Totálisan odavagyok a zsemlegombócért. Nem tudom, honnan ez a rajongás -na jó, finom, és ennyi elég is- de nem tudom elképzelni, hogy a szaftos sülteket, mint a vadas, ne zsemlegombóccal készítsem. Ez kicsit olyan nálam, mint a pörköltet nokedlival, a lecsót pedig tarhonyával kell enni. Kész. Pont. És nincs alternatíva, a tészta köret nem megoldás. Mondom úgy, hogy tésztamániás vagyok. 😀
És a vadas. Gyerekkori emlékeket idéző íz számomra. Mindig az az erdészház jut eszembe, ami a ’80-as években a Biatorbágy és Sóskút közötti főút mellett állt. Étterem működött benne, ahova néhányszor mi is beültünk. Azt, hogy vadast ettem-e ott, már nem tudom megmondani, de az étel hallatán mindig ez a régi kép ugrik be.
Ha ettem is ot ilyet, biztos nem lassúfőzőben készült, csak nagyon lassan főzve. Amióta viszont van lassúfőzőm, egyértelmű, hogy abban készítem. 

Egy éjszaka leforgása alatt a hús tökéletesen puha lesz. A zsemlegombóc pedig csak megkoronázza az ételt. Az ilyenektől annyira boldog tudok lenni, hogy vigyorogva eszek. 🙂

Hozzávalók a vadashoz
∼4 főre∼

60 dkg marha felsál
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
3 babérlevél
8-10 szem bors
3 evőkanál cukor
2 evőkanál mustár
kb. 2 dl víz
2-3 evőkanál tejföl
só, bors, olaj

Hozzávalók a zsemlegombóchoz

2 szikkadt zsemle
1,5-2 dl tej
10 g élesztő
2 tojás
200 g liszt

Elkészítés
A vadashoz a húst tisztítsd meg ha szükséges, majd forró olajban süsd körbe minden oldalát.
A zöldségeket pucold meg, feldarabolva tedd a lassúfőző edényébe. Tedd hozzá a babérlevelet, a szemes borsot, 1 evőkanál cukrot. Sózd, majd fektesd rá a húst. Önts rá annyi vizet, ami a zöldségeket ellepi. Fedd le az edényt, kapcsold a lassúfőzőt egyes fokozatra, és főzd a húst 8-10 órát.
Ha a hús megpuhult, vedd ki az edényből. Távolítsd el a babérleveleket és a szemes borsot, a zöldségeket kevés lével turmixold össze. Egy lábosban karamellizálj 2 evőkanál cukrot, öntsd hozzá a zöldségpürét. Adj hozzá két evőkanál mustárt, sóval és borssal fűszerezd. Forrald össze, a végén keverj bele néhány evőkanál tejfölt. 

Elkészítés
A zsemlegombóchoz kockázd fel a zsemléket és egy serpenyőben pirítsd meg. Tedd egy tálba, önts rá annyi tejet, hogy ellepje. Hagyd állni 10-15 percig, hogy a zsemle teljesen felszívja a folyadékot. Ekkor add hozzá a tojásokat, az élesztőt, sózd meg, és kezd el összedolgozni. Közben gyúrj bele annyi lisztet, hogy galuska keménységű tésztát kapj. Vizes kézzel formázz kis gombócokat, lobogó, sós vízben főzd ki 8-10 perc alatt. 

A tálaláshoz a húst vágd vékony szeletekre, tedd melléjük a gombócokat, locsold meg a szósszal.