Eredeti szlovák recept.
A gyerekkoromat izézi ez a puha, gőzölt kenyér, ami krumpli helyett köretnek való. A ’80-as években minden nyáron az egykori Csehszlovákia szlovák részére jártunk nyaralni, Kassa, Besztercebánya, Donovali csak a legemlékezetesebb helyek, ahol jártunk. Két sláger ételünk volt, amivel az ott töltött idő alatt tömtük a hasunkat: a rántott sajt (vyprázny syr) és olyan hús, amihez knédlit (knedle) adtak köretnek.
A knédli tulajdonképpen héj nélküli kenyér, amit sütés helyett gőz fölött készítenek. Olyan ételekhez fogyasztják, amiknek bő szaftja van (pörköltek, vadas, káposztás húsok). Szlovákiában előre elkészített hűtött és mélyhűtött verziója is kapható, itthon azonban nem lehet ilyet beszerezni, ezért, ha knédlit szeretnénk enni, nekem kell elkészítenem. És mivel imádjuk, rendszeresen csinálok is. Ebben nagy segítség a bambusz párolóm, de egy szitán is simán fel lehet gőzölni. A recept pedig eredeti szlovák, családi recept, Bea barátnőmtől kaptam, aki egyébként gyönyörű cupcake-eket készít. Kattints ide, és nézd meg a remekműveit!
Hozzávalók
∼2 rúdhoz∼
1 kocka friss élesztő
150 ml langyos tej
500 g rétes liszt
1 tojás
csipet só
kb. 150 ml langyos víz
1 marék apróra vágott zsömle
Elkészítés
A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, takard le, és hagyd, hogy felfusson. A lisztet, kever össze a sóval, add hozzá a tojást és a felfutott élesztőt, dagassz belőle lágy tésztát. Az állagot vízzel állítsd be, kb. 1,5 dl vizet kell adni ahhoz, hogy puha, laza szerkezetű knédlit kapj.
A kiflit/zsömlét vágd nagyon apróra és add a tésztához, így dagaszd tovább. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára.
A megkelt tésztából formázz 3-4 kisebb rudat (knédli formát), és gőz fölött 25 percig párold (a párolót érdemes bekenni olvasztott vajjal, vagy olajjal, hogy a knédli ne ragadjon le). Ha a knédli elkészült, kend meg olajjal, takard le konyharuhával, amíg fel nem szolgálod.