Szuper puha kis zsömlék.
Azt vettem észre, hogy év elején előnyben részesítem a teljes kiőrlésűliszt használatát. A kenyerek, zsömlék, a corissant, a kakaós csiga tésztája nagyrészt teljeskiőrlésű lisztből készül nálam. Aztán, ahogy múlnak a hetek, hónapok, úgy a sima liszt egyre nagyobb mennyiségben veszi át a tk. helyét. Olyannyira, hogy a tk. lisztet szinte teljesen leszorítja még a dobogóról is. 🙂
Azt hiszem, ez pont olyan, mint az év eleji fogadalmak. Belevetjük magunkat az új évbe tele elhatározással, aztán, ahogy albábbhagy a lendület kikopkik az életünkből az a fránya fogadalom.
Hát így került most is előtérbe a tk. liszt a kis konyhámban, és készült belőle császárzsömle. Nem is akármilyen, szuper puha, amit a hozzáadott tejjel és a vajjal értem el. És kipróbáltam egy új trükköt is, amit nemrég Jamie Oliver egyik műsorában láttam: ahelyett, hogy egy tojást elpazaroltam volna arra, hogy felverjem és a töredékével megkenjem a zsömlék tetejét, tejjel vontam be őket. Csodás színük és állaguk lett. Ez a trükk bármikor, bármilyen tésztával bevethető, ha nincs tojás, vagy nem kell egy teljes egész. 🙂
Hozzávalók
∼6 darabhoz∼
150 ml víz
100 ml tej
12 g élesztő
15 g vaj
220 g teljes kiőrlésű liszt
100 g kenyérliszt
5 g só
Elkészítés
A vizet és a tejet mérd ki egy tálban, teljesen oldd fel benne az élesztőt. A vajat olvaszd fel.
A robotgép keverőtáljába mért a liszteket és a sót, keverd össze. Add hozzá a vajat, majd az élesztős keveréket. A géppel dagassz fényes, ruganyos tésztát 10-12 perc alatt. Letakarva keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát lisztezett felületen picit gyúrd át, oszd 6 részre. Gömbölyítsd őket, majd lapogasd ki nagyjából téglalap formára, a felső oldaltól szorosan tekerd fel, formázz 30-35 centis hurkát.
Középen készíts belőle egy kört. A kilógó széleket mindkét oldalon ellentétes irányba indulva hurkold át a körön. Az így készített császárzsömléket letakarva keleszd duplájára.
A zsömlék tetejét kend meg vékonyan tejjel, majd 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.