Ahogy az igazi bagel készül- szerintem.

A bagel számomra egyet jelent a egy lassú, tökéletesen induló vasárnappal, a napsütéssel, a tavasz illatával. Elképzelem, hogy a belváros egyik macskaköves utcáján ülök egy kis azstalnál, 100 éves épületek tornyosulnak a fejem fölött, a nap süt, vattapamacs felsők lógnap kék égről, a kellemes tavaszi szellő pedig néha összeborzolja a hajam. Közben csak majszolom a tökéletes bagelt.
A tökéletes bagelt, vagyis azt, ami egy réteg isteni, krémes sajttal van megkenve, amin egy halom ruccola pihen. Ezt követik a füstölt lazac szeletek, végül pedig fűszeres olajban eltett aszaltparadicsom darabok.
Jajj, ezt most leírva január harmadik hete tartó hétfőjén még jobban felébresztette bennem, hogy mennyire utálom az év első hónapját és mennyire várom már a tavaszt. 🙂

Hozzávalók
∼6 bagelhez∼

500 g liszt
10 g friss élesztő
280 ml meleg víz
1 teáskanál só
2 evőkanál méz
szezámmag
120 g sajtkrém
100 g füstölt lazac
kb. 50 g rukkola
12 szem aszalt paradicsom

Elkészítés
A lisztet mérd ki a robotgép keverőtáljába, adj hozzá egy csipet sót.
A vízben teljesen oldd fel az élesztőt. Lassan  öntsd a liszthez, miközben alacsony fokozaton elindítod a robotgépet. Ha már összeállt a tészta, alacsony fokozaton 6-8 percig dagaszd, amíg fényes nem lesz. Konyharuhával takard le, meleg helyen kelszd duplájára. 
A feljött tésztát borítsd ki lisztezett felületre, kicsit gyúrd át, oszd el 12 részre. Egyesével formázz belőlük hengereket, a végüket egy kicsit vizezd meg és jól nyomd össze. Az így elkészült bageleket letakarva pihentesd 30 percig.

Ez idő alatt egy nagy lábosban forralj vizet a sóval és a mézzel, a sütőt pedig melegítsd elő 230 fokra. A megkelt bageleket először dobd a forrásban lévő vízbe, oldalanként fél-fél percig főzd elő őket, majd tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg felvert tojással, szórd meg a tetejét szezámmaggal vagy mákkal, 25-30 perc alatt süsd készre. Rácson hagyd kihűlni. 
A bageleket vágd félbe, kend meg sajtkrémmel, halmozz rá a rukkolából. Fektess rá a füstölt lazac szeletekből és az asztalt paradicsomból.