A legvagányabb és legfinomabb tészta.
Feketére színezett tésztát életemben először nem Olaszországban, hanem itthon ettem. Méghozzá a Porcellino Grasso étteremben, úgy 10 éve. Akkor azért választottam az étlapról ezt a fogást, mert tenger gyümölcsivel szolgálták fel, én pedig élek-halok mindenért, ami a tengerből jött.
Ma viszont azért készítem, mert ez a legvagányabb tészta a világon és a készítési folyamata is lenyűgöz. A tojáshoz kevés tintahal tintát adok, attól lesz ennyire dögös színe a tésztának.
A tintát vásárolni szoktam, de nemrég Stanley Tucci egy olasz, séf barátjával főzött, aki megmutatta, hogy lehet a szépiából kinyeri a tintát. Már alig várom, hogy legközelebb olyan tengerparti városban járjak, ahol friss tintahalhoz jutok. A pucolásában már profi vagyok, de ezúttal szintet lépve a tintáját is megpróbálom lefejteni, hogy azzal színezhessem meg a tésztát.
Ez most még „zacskós” tintával készült, de így is isteni lett.
Hozzávalók a tésztához
∼3 főre∼
250 g tésztaliszt
3 M méretű tojás
5 ml tintalhal tinta
Elkészítés
A lisztet mérd ki, borítsd egy deszkára, majd készíts egy nagy kráter a közepébe. Üsd bele a tojásokat, add hozzá a tintahal tintát. Dolgozd össze egy villával, majd részletekben keverd bele a lisztet. Ha összeálltak a hozzávalók, gyúrd a tésztát, amíg a felülete homogén, ruganyos nem lesz. Ha a tésztát ragacsosnak érzed annak ellenére, hogy felvette az összes lisztet, adj még hozzá kevés lisztet. Tésztanyújtó géppel, vagy sodrófával nyújtsd vékonyra, vágd fel kb. 10 mm-es csíkokra.
Hozzávalók a granélához
140 g garnéla farok
3 gerezd fokhagyma
1 csipet chilipehely
só, olívaolaj
Elkészítés
A fokhagymát aprítsd fel egészen apróra. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, futtasd meg rajta. Add hozzá a chilipelyhet és a rákfarkakat. Pirítsd addig, amíg a rák rózsaszín nem lesz. Enyhén sózd, forgasd össze.
A tésztát sós lobogó vízben pár perc alatt főzd ki, majd forgasd össze a garnélával.
Tényérokra szedve tálalad.