Alternatíva a pizzára.

Langallo, töki pompos, parasztlángos. Mindegyik név ugyan azt a puha tésztájú ételt takarja. 
Én először Etyeken egy boros rendezvényen találkoztam vele. Akkor még nem volt ennyire népszerű, mint manapság, de még így is hosszú sor állt a kemence előtt, ahol sütötték. Nem álltunk be, így akkor nem kóstoltam meg. Csak évekkel később, mikor  újra felfedezték ennek az egyszerű ételen a nagyszerűségét, kóstoltam meg. 
Korábban a szegények eledele volt. Az egyszerű kenyeret tejföllel gazdagították, hogy napokig puha maradhasson, szalonnával és lilahagymával szórtk meg, hogy tápláló és ízletes legyen. 
Ahhoz, hogy megkóstolhatsd, nem kell semmilyen fesztiválra menned, sem órákat sorban állnod, hiszen nagyon könnyen elkészítehted otthon is. 

Hozzávalók a tésztához

600 g liszt
1 teáskanál só
20 g élesztő
360 ml viz
2 evőkanál tejföl 

Hozzávalók a lángos tetejére
1 kis doboz tejföl
1 gerezd fokhagyma
2 szelet szalonna
1 lilahagyma

Elkészítés
A vízben teljesen oldd fel az élesztőt, majd keverd el benne a tejfölt is.
A lisztet elegyítsd a sóval, add hozzá a folydékot. 8-10 perc alatt dagassz ruganyos, lágy tésztát. Letakarva keleszd duplájára. 
Egy magas falú tepsit olajozz ki. A  megkelt tésztát olajos kézzel egyengeds el benne úgy, hogy minél kevesebb levegőt nyomj ki belőle. Letakarva pihentesd 10-15 percig.
Közben a tejfölt keverd el egy összenyomott fokhagymával, a lilahagymát karikázd fel, a szalonnát csíkozd fel. 

A tejföllel kend meg a lángos tetejét. Egyenletesen rendezd el rajta a szalonnát és a lilahagymát. 
180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süsd készre.