Hűsítő olasz desszert.

Mennyivel jobban hangzik a granita kifejezés, mint a jégkása. Nem igaz? Pedig ez nem más, mint ízesített fagyasztott víz, a dél-olaszok nagy kedvenc nyári desszertje. Az eredetileg szicíliai finomság víz alapú hűs fagyi. A legnépszerűbb változatok a citromos – ezzel az Amalfi-parton is találkozni, ott a citrom kikapart héjában szolgálják fel – a pisztáciás (Szicílián, a pisztácia hazájában, ahol a pisztáciát is pisztáciával eszik ez elképzelhetetlen) és természetesen a kávés.
Én az utóbbi klasszikus mellett egy helyi, szezonális alapanyagot választottam most, a szedret, ami nem csak azért jó a nagy melegben, mert jegesen fogyasztjuk, hanem mert savanykás íze szomjoltó. 

Hozzávalók a szedreshez
500 g szeder
2–3 evőkanál méz
1 dl víz

Hozzávalók a kávéshoz

4 dl kávé
1 teáskanál vaníliakivonat
3-4 evőkanál cukor

Elkészítés
A szedret a mézzel és a vízzel turmoxold le.

A kávét ízesítsd a cukorral és a vanília kivonattal, keverd össze.

A keverékeket öntsd műanyag dobozokba, tedd a mélyhűtőbe. Óránként 4-5 órán keresztül egy villával forgasd át, hogy ne álljon össze, állaga kásás legyen.
Ha a granita teljes mennyisége jégkása állagú, poharakban kínálhatod.