A klasszikus bazsalikom pesto.

Ha azt mondjuk pesto, a bazsalikom pestora gondolunk. Pedig a pesto nagyon sokféle lehet. Van egy alapja, ami az ízt adja, amihez olajos magvat, fokagymát, parmezán, vagy pecorino sajtot adunk.
A méregzöld színű bazsalikom pesto Genova – és Ligúria – védjegye, mely a helyben termesztett és begyűjtött alapanyagokat élteti. A bazsalikom és a fokhagyma a tengerpartról, a fenyőmag és a sajt a hegyekből, melyet a szintén helyi olívaolaj hoz össze egy krémes egyveleggé.
Elkészítése sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk, arról ne is beszéljünk, mennyivel finomabb a boltban kapható változatoknál. A kisebb adagot mozsárban szoktam készíteni, ha nincs épp kéznél, késes aprító, turmix gép, vagy egy botmixer is megteszi. Készítheted nagyobb mennyiségben is, mert üvegben olívaolajjal leöntve remekül tartósítható.
A kedvenc pestom, amit bármikor szívesen eszek tésztával esetleg sült sonkával, paradicsommal, mozzarellával kiegészítve. 

Hozzávalók

1 csokor friss bazsalikom
1 marék fenyőmag (kb. 50 g)
1 marék parmezán (kb. 50 g)
1 gerezd fokhagyma
1 csipet só
kb. 1 dl olívaolaj

Elkészítés
A pestohoz tedd mozsárba a fokhagymát kevés sóval és zúzd krémesre. Add hozzá a bazsalikomot és egy kevés olívaolajjal törd össze. Ezt követően add hozzá a többi hozzávalót is és lassan csurgass hozzá annyi olajat, hogy krémet kapj. 

Főként tésztaszószként használhatod, de ricottával keverve mártogatós is lehet belőle, de akár szendvicsbe is kenheted.