Könnyű nyári ebéd.
Fura, mennyit változik az ember ízlése élete során. Vannak időszakok, amikor egy ételre rá sem tud nézni, majd hirtelen kedvenc lesz belőle.
Az egyik ilyen nálam a sütőtök. Állítólag kisgyerekként a kedvencem volt, aztán jó 10 évvel ezelőttig az a gondolat is riasztott, hogy ránézzek egy sütőtökre. Most meg, alig várom a szezont. 🙂
A másik ilyen a padlizsán, bár ezzel kicsit jobb a helyzet. Ugyanis megettem, de csak egy módon voltam hajlandó: ha apukám a telken grillezett padlizsánból készített padlizsánkrémet (az otthon, sütőben készült verzió már nem volt jó). De idővel ennek kapcsán is változott az ízlésem. Megszerettem a más módon készített padlizsánt is.
Ugyan most azzal a céllal vettem, hogy a kertben meggrillezzük és mártogatós lesz, de a nagy meleg eltántorított ettől a tervemtől. Egy fokkal barátságosabb megoldásnak tűnt a töltött padlizsán, amihez csak 20 percre kellett bekapcsolni a sütőt. 😀 Nem mondom, hogy nem volt meleg a konyhában, de mégis egy igazi nyári kaja. 🙂
Hozzávalók
∼2 főre∼
1 padlizsán
100 g darálthús
100 g sonka
2 szelet pancetta
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél doboz darabolt paradicsom konzerv
negyed csésze bulgur
1 ág friss oregano
1 gömb mozzarella
só, bors
olívaolaj
Elkészítés
A padlizsánt vágd féle, a közepét kapard ki. Ha a magok túl nagyok, azt távolítsd el, ha nem azzal együtt aprítsd fel a kikapart padlizsánt bélt.
A hagymákat pucold meg, aprítsd fel. A sonkát és a pancettát csíkozd fel. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, a hagymákat párold üvegesre. Add hozzá a húst, a sonkát és pancettátt, pirítsd le. Öntsd rá a paradicsom konzervet, fűszerezd sóval, borssal és oreganoval, végül add hozá a bulgurt és a kikapard padlizsánt bélt. Kis lángon főzd 15-20 percig.
A padlizsánokat tedd tepsire, töltsd meg őket a raguval. Letakarva 180 fokos sütőben süsd 20 percig.
Közben a mozzarellát szeleted fel. Rendezd el a padlizsánok tetején, tedd vissza a sütébe 10 percre, hogy a sajt rásüljön.