A szilveszteri kacsa is szerencsét hozhat.

Szilveszterkor malacot szokás sütni, mert a hiedelem úgy tartja, hogy aki újév napján malacot fogyaszt, annak szerencsés éve lesz. Én nem rajongok az egyben sült malacért, bár a piacon nagyon szép malackákat láttam, amikből kemencében biztos iszonyú finom sült lett volna. Mivel kemencém sincs és malacot még sütőben sem sütöttem, nem hagytam magam elcsábulni, a négylábú helyett a tutira mentem, és inkább szárnyasra esett a választásom: az év utolsó napján kacsamellet sütöttem.
Aki azt gondolná, hogy kacsát sütni bonyolult, annak most megmutatom, hogy egyáltalán nem az! Illatos, ropogós, szaftos sültet készítek fél óra alatt és csupán egy kés, egy serpenyő és némi fűszer kell hozzá.

A kacsamellet megmosom, papírtörlővel leitatom róla a vizet és ketté vágom, mert úgy könnyebb dolgozni vele. A bőrét mindkét irányban egy éles kés segítségével beirdalom.
 A mellek mindkét oldalát jól bedörzsölöm sóval és borssal és valamilyen fűszerrel. A kacsához jól megy a kakukkfű, a rozmaring vagy a kínai ötfűszer. Én találtam otthon provance fűszerkeveréket, amiben a rozmaringon és a kakukkfüvön kívül van még petrezselyem, tárkony, bazsalikom és egy kis levendula is. Szeretek kísérletezni, így ezzel szórtam meg a kacsamelleket, és nem bántam meg, mert kellemes, tavaszi ízt adott a húsnak. Legtöbbször egyébként kínai ötfűszerrel szoktam sütni, azzal biztos nem lehet elrontani.
Egy serpenyőt nagyon forróra hevítek, majd olajat öntök bele, és beleteszem a kacsákat a bőrükkel lefele. Az egészet lefedem úgy, hogy a fedőre valami nehezéket tudjak tenni – én mozsarat szoktam használni. A kacsa vastagságától függően 4-5 percig sütöm így. Ennyi idő alatt aranybarna és ropogós lesz a bőre, mivel a szír kisül belőle. Ezután megforgatom és a másik oldalát is nehezékkel a fedőn 4-5 percig pirítom.

Ezzel a módszerrel a kacsa bőre fantasztikusan ropogós lesz, a hús rosé marad és nem szárad ki.
Míg meleg a kacsa vékony szeleteket vágok belőle és meglocsolom kicsit a húsból kisült zsírral. Ezúttal hercegnő burgonyát készítettem hozzá, de tálalhatod burgonyafánkkal vagy salátával is. A hús szeletelése során kifolyt szaftot pedig tunkold fel kicsit megpirított bagettel.

Isteni!