Hűsítő ital nyári estékre.

Igen. Italnak nevezem, semmiképp sem fagyinak. El is árulom, miért.
A vizes alapú fagyikat sosem kedveltem. Messziről kerülöm a mai napog a franciának tartott, de eredetileg Kínából származó sorbetet és az olasz granitát is. A gyümölcsfagyi (még a citrom is) akkor finom nekem, ha krémes, tejszínes. 
Múlt héten a révfülöfi kedvenc fagyizónkban levendulás prosecco fagyit ettem, ami természetesen tejszínes alapú volt, de ízre sem proseccora, sem levendulára nem hasonlított. Inkább egy sima vanília fagyi volt. De ez adta az ötletet ahhoz, hogy a proseccot és a levendulát hozzam össze egy hideg és ízletes módon. 
Az olaszok granita receptjét vettem alapul, de mivel a prosecco alkoholtartalma miatt a  keverék nem fagy meg annyira, inkább italnak nevezném. Ugyan megvan benne a granita kristályossága és persze jéghideg, de nagyon hamar elolvad. Még úgy is, hogy a tegnapi 24-25 fokban fotóztam. 
Ettől függetlenül isteni! Az arányokat már elsőre sikerült 

tökéletesen eltalálnom. Átjön a prosecco, a levendula édeskés íze és persze jéghideg, ami igazán kellemesen hűsít a nagy melegben.
Idén nálam ez midnig lesz a fagyasztóban és ha vendégek jönnek, tuti megkínálom őket vele. 🙂 Az a jó benne, hogy egy nagy adagot is el lehet készíteni, ami sokáig eláll a fagyasztóban. Ugyan a granitát néha át kell keverni villával, hogy ne fagyjon össze egy tömbbe, de ez a proseccos változat nem fog keverketés nélkül sem. 😀

Hozzávalók

1 üveg prosecco
1,5 dl víz
2 evőkanál cukor
2 dl levendula szirup (recept itt)

Elkészítés
A cukrot teljesen oldd fel a vízben, majd keverd bele a levendula szirupot is.
A proseccot öntsd egy nagy műanyag dobozba. Add hozzá a levendulás keveréket, keverd össze.
Tedd fagyasztóva legalább 6-8 órára. 
Poharakba szedve kínáld.