Profiterol sósan előételnek.

Az olaszok rettentő édesszájúak. Ha ünnepről, egy szentről, családi összejövetelről van szó, az asszonyok és gyerekek reggeltől a konyhában sürögnek-forognak és sütnek. De úgygy tűnik, sós dolgokat nem is készítenek. Ez nem teljesen igaz, bár az olyan aprósütik, mint nálunk a pogácsa, vagy a sajtos rúd, náluk tényleg nincs. A sós falatokat ők előételnek fogyasztják, vagy bor mellé ropogtatják.
Azt hiszem, azzal nem mondok nagy meglepetést, hogy Karácsonyra olaszos menüt szoktam készíteni. Ilyenkor végigböngészem a két kedvenc olasz blogom és abból merítek ihletet. Rendszerint sós falatokat keresgetek, amit előételnek tudok felszolgálni. Így bukkantam két olyan finomságra idén, amit korábban csak édes verzióban készítettem.  Sőt, nem is gondoltam, hogy sós változatuk is létezik. Az egyiket, a sós cantuccinit már korábban megosztottam, most pedig egy másik klasszikus édesség meglepő sós verzióját hoztam.

Bevallom, nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz. Igaz, Karácsonykor volt előétel, de a család megszavazta, hogy Szilveszterre is készítsem el. Ráadásul dupla mennyiségben, mert annyira ízlett mindenkinek. Bármilyen salátával kínálva nem csak előétel lehet ám belőle egy Szilveszterre. Készíts mellé egy nagy adag salátát, halmozd tányérra a megtöltött profiterolokat, és ez lesz a vendégek kedvence az idei bulin.

Hozzávalók a krémhez

200 g prosciutto
100 g sajtkrém 
negyed teáskanál oregano

Hozzávalók a tésztához
∼20 darabhoz∼

125 g liszt
200 ml tej
50 ml víz
4 evőkanál vaj
fél teáskanál só
4 tojás

Elkészítés
A prosciutto krémhez késes aprítóban dolgozd krémesre a felkockázott prosciuttot az oreganoval és a sajtkrémmel. A habzsákra illeszd a vékony csövet, töltsd meg a krémmel a tésztagombócokat.

Elkészítés
A profiterolhoz egy lábosban melegítsd össze a tejet, a vizet, a vajat és a sót. Húzd le a tűzről, keverd bele a lisztet. Tedd vissza kis lángra, kevergesd addig, amíg a tészta teljesen el nem válik az edény falától. Ekkor zárd el a lángot, hagyd a tésztát kicsit hűlni, majd egyesével dolgozd bele a tojásokat. Egy fakanállal keverd addig, amíg fényes, homogén tésztát nem kapsz.
A tésztát töltsd habzsákba, nyomj belőle kis gombócokat egy sütőlappal bélelt tepsire. A kis csúcsokat a tészta tetején vizes ujjal nyomkodd le. A gombócokat 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. Sütőrácson hagyd teljesen kihűlni őket.

Az összeállításához egy tányérra halmozz valamilyen salátát, majd helyezz rá 1-2 profiterolt.