A klasszikus kávéba mártogatós desszert sós verziója.

Azt hiszem a cantuccinit már senkinek nem kell bemutatni, mert itthon is elég elterjedt lett az utóbbi években. Amikor én az elsőt készítettem, még magyarázni kellett, hogy „tudjátok, ez egy olasz édes kétszersült, amit Marsala borba mártogatva fogyasztanak”. Most meg ellepik a netet a különböző cantuccini receptek. 😀
Az én kedvencem a klasszikus mandulás változat (de persze nekem is van többféle receptem), azonban nem csak édesen készíthető el. Tavasszal bukkantam rá egy szuper olasz blogra, Viviana isteni ételeket készít és csodás fotókat. Nála láttam először a sós cantuccinit. Ugyan nem kifejezetten ünnepi sütemény, egy „szimpla” vasárnap is az asztalra kerülhet, de akár vendégeket is várhatunk vele. Nálam viszont most a karácsonyi menü része lesz. Úgy várom már, hogy mielőtt leülünk majd az ünnepi asztalhoz, proseccoval koccintsunk és elmajszoljunk mellé egyet, kettőt ebből a cantucciniből.

Az alapja gorgonzola és dió, amit én most megfejeltem egy kis olívabogyóval is, de akár aszalt paradicsommal, kapribogyóval, fenyőmaggal, vagy ezek bármilyen kombinációjával is elkészíthető. 🙂

Hozzávalók

 50 g dió
100 g magozott olívabogyó
250 g liszt
12 g friss élesztő
50 g reszelt parmezán
50 g puha vaj
2 tojás
150 g édes gorgonzola
csapott teáskanál só
bors, szerecsendió

Elkészítés
A diót forró száraz serpenyőben pirítsd meg, majd aprítsd durvára. Az olajbogyóról itasd le a levét, majd ezt is aprítsd fel. 
A lisztet keverd össze a sóval, a reszelt parmezánnal, fűszerezd borssal és szerecsendióval. Morzsold bele az élesztőt, majd a vajjal kezd el összedolgozni. Add hozzá a tojásokat és a gorgonzolát, gyúrj ruganyos tésztát. Végül dolgozd bele a diót és az olívabogyót is. 
A tésztából formázz két cipót, tedd sütőlemezre, 180 fokra előmelegített sütőben süsd 15-20 percig. Vedd ki, nézd meg, hogy a közepe se legyen már ragacsos. 

Hagyd langyosra hűlni, majd ujjnyi vastagra szeleteld fel a süteményt. A szeleteket helyezd vissza a sütőlemezre 150 fokon süsd aranybarnára. 
Vendégvárónak proseccoval kínáld.