Ha szereted a levendulát, mojitot is felturbózhatod vele.

Évek óta járunk levendulát szedni. Voltunk Tihanyban, Monoszlón, legutóbb pedig Köveskálon, hogy beszerezzük a virágokat, amikből szörpöt főzök és amivel dekorálhatom a lakást is. Idén a levendulaszüret azonban teljesen máshogy zajlott, mint korábban. Nem kellett órákat autózni, a tűző napon sorban állni zacskóért, és keresgetni sem kellett a szép, nagy bokrokat. A tavaly ültetett 4 levendula bokrom ugyanis nyárra akkorára nőtt, hogy elegendő virág volt rajtuk a szürethez. Így idén már mindent saját levendulából tudtam csinálni, aminek roppant mód örültem és büszke is vagyok. 😀
Elkészült a szörp, lecseréltem a nappaliban és a kocsimban lévő tavalyi csokrot, a gyerekek levendula zsákját is frissítettük, egy adagot pedig szárítva is eltettem, amit fűszernek fogok használni.
A szörp nálunk most is nagy mennyiségben fogy, a két unokaöcsém imádja, meg persze mi is, bár magunknak általában valamilyen felnőtt verziót készítek. Ginnel, 

vodkával és rummal is szoktam variálni, általában klasszikus koktélok levendulás változata kerül ki a kezeim közül. Az egyik kedvencem a mojito, amibe cukorszirup helyett kerül a levendulaszörp. Ha szoktál letenni szörpöt, készítheted azzal (az én receptem itt érhető el), de hoztam egy gyors verziót, ha csak a mojitóhoz készítenéd el. Ez a változat nem túl tartós, kb. hétig áll el a hűtőben.

Hozzávalók a sziruphoz
∼kb. 1,2 dl∼

2 dl víz
10 dkg cukor
1 teáskanál levendulavirág

Elkészítés
A vizet forrald fel a cukorral. Add hozzá a levendulavirágot, főzd gyöngyözve 10-12 percig. Szűrd le, hagyd kihűlni.

Hozzávalók a mojitohoz
∼1 pohár∼

3 gerezd lime
4 cl levendula szirup
4 cl fehér rum
3-4 jégkocka
3 dl szóda

Elkészítés
A lime gerezdeket tedd egy nagy pohárba, lime törővel, vagy egy fakanál végével nyomkodd össze .Add hozzá a levendula szirupot és a rumot. Töltsd meg a poharat jégkockával, spriccel fel szódával. 
Keverd fel, fogyaszd azonnal.