Angol karácsoniy pite tele aszalt gyümölccsel.

Két és fél hete érik a hűtőben a mincemeat, ami nevével ellentétben nem valami húsos ragu, hanem a hagyományos angol karácsonyi pite, a mince pie tölteléke. Aszalt gyümölcsök, magvak, narancs, citrom és egy kis brandy várják, hogy vajas formában megsülve kerüljenek az asztalra Karácsony napján. A töltelék jó, ha kicsit össze tud érni, de akár frissen is készülhet, mert néhány óra pihentetés után is megtölthető vele a pite. 
Van nagy pite formám is, de idén mindenkinek saját kis kosárkát készítettem. Ha nagy formában sütnéd, a pitetésztát babbal, vagy sütőgolyóval lenyomva érdemes 10-12 perc alatt kicsit elősütni. A tetejét pedig olyan dekorálással késztheted, amihez épp kedved van. 

Hozzávalók
∼20 darabhoz∼

250 g teljes kiőrlésű liszt
50 g cukor
125 g hideg vaj + a formához
1 tojás
1 adag mincemeat
kevés tej, ha szükséges

Elkészítés
A lisztet és a cukrot mérd a robotgép táljába, add hozzá a felkockázott vajat, és dolgozd össze a tésztát a gép lapos keverőfejével. Ha morzsa állagú, add hozzá a kissé felvert tojást. Amennyiben nem áll össze ettől a tészta, kanalazz hozzá kevés tejet. A tésztát csomagold folpakkba és hűtőben pihentesd 30 percet.
A tésztát vedd ki, gyúrd picit át, majd nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra. Szaggasd ki kicsit nagyobb körökre, mint a forma. A leeső tésztát gyúrd össze,

nyújtsd újra ki, és szaggasd ki valamilyen karácsonyi formával (én csillagokat csináltam).
A formákat jól vajazd ki, majd béleld ki a tésztával. Kanalazz mindegyikbe a mincemeat-ből. A tetejére tedd a karácsonyi formát. A pitéket sorakoztasd egy tepsire, süsd 160 fokon 10-12 percig. 
A sütőből kivéve hagyd picit hűlni, de még langyosan forgasd ki a sütiket a formákból. 
Porcukorral megszórva tálald.