Az angol karácsonyi pite tölteléke.

A név ne tévesszen meg senkit, ez nem valamilyen húsos (minced meat = darált hús) ragu. A mincemeat az angol karácsonyi pite tölteléke, csupa aszalt gyümölcs és fűszer, na meg egy kis brandy, amitől igazán ünnepi lesz a népszerű sütemény. Az ugyan igaz, hogy régen hájjal készült, és még ma is találni tradicionális verziót, én azonban egy kicsit gyomorbarátabb változatot készítettem, kókuszolajat használtam. Te bátran válassz olyan állati, vagy növényi zsiradékot az összeállításához, ami szimpatikus neked.
Két, három héttel karácsony előtt érdemes elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Utána már nincs más dolgod, mint megsütni a pitét. 

Hozzávalók

200 g mazsola
50 g aranymazsola
50 g aszalt vörösáfonya
150 g aszalt sárgabarack
1 teáskanál szárított citromhéj
1 teáskanál szárított narancshéj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szerecsendió
200 g nádcukor
6 klementin/mandarin leve
1 citrom leve
0,5 dl brandy
100 g kókuszolaj

Elkészítés
A citromot, klementint/mandarint facsard ki. 
Az aszalt sárgabarackot aprítsd fel. 
A kókuszolajat, ha szükséges, kicsit melegítsd fel, hogy jól el tudd keverni majd a hozzávalókkal. 
A kókuszolaj kivételével tegyél mindent egy tálba, keverd össze, majd az olajat is forgasd bele. 
Ha magadnak készíted, tedd egy edénybe, majd felhasználásig a hűtőbe. 
Ha ajándék lesz, tölts meg vele üvegeket, jól zárd le őket, és állítsd mindet egy lábosba. Önts az üvegek feléig vizet a lábosba, fedd le, és tedd alacsony lángra, hogy a víz gyöngyözzön a fazékban. 25-30 perc után az üvegeket vedd ki a vízből, csavard pokrócba, majd így hagyd kihűlni. Így tartósíthatod a gyümölcsragut.