Színezd újra

Arról korábban írtam, hogy milyen jó otthon tésztát készíteni (erről itt olvashatsz), és mik a tökéletes házi tészta fortélyai. Most azt is megmutatom nektek, milyen színekkel – és persze ízekkel lehet feldobni a tésztát.

A legelterjedtebb a zöld és a piros színű tészta, ami nagyon egyszerűen elkészíthető. Mivel általában paradicsomos szósszal, vagy friss paradicsommal készítem a tésztaételeket, inkább zöld tésztát szoktam gyúrni. Ha valami nagyon különlegeset szeretnél, akkor viszont a fekete tésztát ajánlom. 

Zöld tészta – spenóttal
Az alap tészta hozzávalóihoz
(250 g liszt, 3 tojás)
100 g spenótot adj a gyönyörű zöld színért.
A spenót lehet friss, vagy fagyasztott,
melyet forró serpenyőben megfonnyasztasz. 

A lisztet borítsd deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával. Add hozzá a spenótot és dolgozd össze a tojásokkal, majd  adagold hozzá a lisztet és gyúrj ruganyos tésztát. Ez a folyamat picit tovább tarthat, hogy homogén, zöld tésztát kapj.
Én legszívesebben metélteket, farfalle-t, azaz masni tésztát készítek belőle, de a lasagne-ban is jól mutat, ha a tésztája zöld. 

Piros tészta – paradicsompürével
Az alap tésztához 1 púpozott teáskanál
jó minőségű, sűrű paradicsompürére
lesz szükség ahhoz,
hogy a tészta végül
piros színben pompázzon.

A paradicsompürét itt is a tojással kell elkeverni, majd utána beledolgozni a lisztet, és jól összegyúrni.
Mivel a paradicsompürének van víztartalma, lehet, hogy extra liszttel kell beállítani a tészta ruganyos állagát.
A tejszínes-gombás spagettit nagyon fel tudja dobni a piros tészta.

Fekete tészta – a tintahal tintájával
Az alap tésztához nem kell más,
mint egy kávéskanál (4-5 ml) tinta

Számomra ez a legkülönlegesebb színes tészta. Ugyan sokan félnek attól, hogy tenger ízű lesz a tészta, de a tinta mennyisége annyira kicsi, hogy nem fog érződni rajta. Ettől függetlenül halas fogásokhoz szoktak fekete tésztát készíteni.
Az alap tésztához nem kell más, mint egy kávéskanál (4-5 ml) tinta, amit először a tojással keverj ki. Ezt hozzáadhatod a liszthez és elkészítheted a ruganyos, fekete színű tésztát.
Az én kedvenc fekete tésztám a chilis-rákos fekete spagetti.