Gazdagítsd friss fűszerekkel a tésztát

A laminálásról (valószínű szakmai ártalom miatt) oklevelek és névtáblák gyártása jut először eszembe. Talán még a laminált padló, de nem egy tészta. Pedig nagyon jó módja a tészta ízesítésének és ráadásul vagány, ahogy kinéz.

A tészta laminálási technikával nemrég ismerkedtem meg, ami egyébként nem sokban különbözik az oklevél készítésétől, csak itt nem egy színes-szagos papír kerül két műanyag lap közé, hanem friss fűszereket rakunk két tésztalap közé, és ezeket préseljük össze.

Ha laminált tésztát szeretnél készíteni, ugyanolyan tésztát kell gyúrnod, mint bármilyen más esetben (recept itt).
A lamináláshoz nem szabad túl vékonyra nyújtani a tésztát, mert a friss fűszerből kicsapódó nedvesség nagyon átitatja. Én géppel dolgozom, 5-ös, 6-os fokozatig nyújtom a tésztát, ami egyébként nálam a metéltek vastagsága. Ha nincs géped, addig nyújtsd a tésztát, amíg el nem emelkedik a deszkáról, ha aláfújsz.

Ha elkészült a kinyújtott tésztád, azonos méretű téglalapokra lesz szükséged. Fektesd őket egymás mellé, az egyik lapra helyezz néhány levél friss fűszert. Ez lehet bazsalikom, zsálya, oregano, kakukkfű, bármi, amit szeretsz. Én a balkonládánkban nevelt bazsalikomról tépkedtem le néhány levelet.

Ha elrendezgetted a fűszereket az egyik tésztalapon, borítsd rá a másikat, és kézzel nyomkodd óvatosan össze. Ha kézzel nyújtottad a tésztát, akkor a sordófával dolgozd egymásba a két lapot, ha pedig géppel, akkor tedd vissza 4-es, vagy 5-ös fokozatba a gépet, és hajtsd rajta át a tésztát. Fontos, hogy sose azon a fokozaton hagyd a gépet, ameddig a tésztát nyújtottad, mert szét fogja nyomni fűszereket, a tészta kilyukad.

A laminált tésztát a friss fűszerek miatt azonnal érdemes felhasználni. Az elkészült lapokat tovább is vághatod, lehet belőle papardelle, vagy csak feltépkedheted, akár a keszkenőtésztát, de lasagne lapnak is kiváló. Én ez utóbbit készítettem, hiszen a lasagnehoz készült szószt is bazsalikommal fűszereztem, így nagyon jól harmonizált hozzá a bazsalikomos tészta. 

Mivel intenzív ízeket vittünk a tésztába a friss fűszerekkel, egyszerű paradicsomos szósszal is fogyasztható, de halak mellé, vagy bármilyen húsos raguhoz is szuper!