A tészta, amit mindenki szeret.

A tészta bolognai raguval az egyik legelterjedtebb tésztaétel. Olaszországon belül is szinte minden régióban megtalálható, esetleg apró módosításokkal, ugyan az a recept. 
Nálunk is mindenki szereti a családban, annak ellenére, hogy mindenki másként készíti. A húgom például előnyben részesíti a bolognai fűszereket, míg én soffrito (vöröshagyma, sárgarépa, angol zeller) alapon pirítom le a húst. Ezért kell egy kis trükkhöz folyamodnom a készítésnél, ha az egész családnak főzök, mert a tesóm gyerekei – bármennyire is ízlik nekik az étel – ha meglátják a répát a raguban, nem esznek belőle. 😀 Ezért a répát ilyenkor reszelni szoktam, nem pedig kockázni. Hasonló cselt a hagymánál is be lehet vetni: ha lereszeljük, biztos nem lesz látható az ételben egy kis hagyma darabka sem.
Akár várjuk, akár reszeljük, az íze ugyan olyan finom lesz és csak üres tányérok maradnak a „Kérek még!” után is az asztalon.

Hozzávalók a tésztához
∼2 főre∼

250 g tésztaliszt
3 db M méretű tojás

Elkészítés
A tésztához mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.

Hozzávalók a bolognai szószhoz
∼2 főre∼

200 g darált marhahús
250 g passata
1 szál sárgarépa
1 szál angolzeller
1 kisebb fej vöröshagyma
0,5 dl vörösbor
100 g pancetta
kb. 2 dl zöldség alaplé
só, bors, olívaolaj

Elkészítés
A bolognai raguhoz a vöröshagymát, a sárgarépát és az angol zellert pucold meg, aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, dobd rá a hagymát, párold üvegesre. Add hozzá a többi zöldséget, 10-15 percig párold együtt a hagymával. Közben kockázd fel a pancettát, majd a hússal együtt add a zöldségekhez. Vedd fel a serpenyő alatt a lángot, öntsd bele a vörösbort. Hagyd, hogy néhány perc alatt az alkohol elillanjon, ekkor vedd vissza a hőt. A húst sózd, borsozd, végül add hozzá a passata-t és az alaplevet is. Kis lángon félig lefedte 2-3 órát főzd. Közben, néha nézz rá, ha nagyon elfő a leve, kevés vízzel pótold.

A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát a Kenwood konyhai robotgéppel nyújtsd ki vastagabb lapokra, majd vágod fel a spagetti fejjel. 
A tésztát sós, lobogó vízben főzd ki, forgasd bele a szószba. 
Parmezánnal megszórva tálald.