Ezért nyáron is érdemes bekapcsolni a sütőt.
Sikerült kiválasztanom idén a legmelegebb nyári napot a sütésre, főzésre, videózásra és fotózásra. Bár bevallom egy jó galette-ért bármikor szívesen bekapcsolom a sütőt. 🙂
Egy könnyű és gyors pite, aminél nem baj, ha kicsit törtik a tészta, vagy nem lesz teljesen egyenletes a széle nyújtásnál. Nem is értem, hogy lehet francia, hiszen ők a desszertjeiket mérnöki pontossággal készítik. 😀
Egy adagból általában négy kisebb pitét szoktam készíteni, de akár egyben is hagyható. Nekem valahgy jobban tetszenek a kisebb darabok. Ha a töltelék sárgabarack, akkor régebben a fahéjas cukorot részesítetttem előnyben, pár éve azonban levendulával ízesítem. Aki szereti, meg is fejelheti még egy jó nagy gombóc levendulás fagyival.
Hozzávalók a tésztához
300 g liszt
150 g vaj
4-5 evőkanál hideg víz
Elkészítés
A tésztához a liszetben orzsolt el a vajat, majd kezd el gyúrni. Ha nem áll össze, adj hozzá néhány evőkanál vizet.
A tésztát csomagold műanyag frissentartó fóliába, tedd hűtőbe legalább 1 órára.
Hozzávalók a töltelékhez
8 szem sárgabarack
4 evőkanál cukor
4 csapott teáskanál levendula virág
Elkészítés
A barackokat mosd meg, töröld szárazra, magozd ki.
Vágd fel cikkekre.
A tésztát vedd ki a hűtőtől, oszd 4 egyenlő részre. Mindegyiket nyújtsd ki kerekre. Rendezz el minden tésztán 2-2 szem sárgabarackot, szórd meg a levendulával. A tészta széleit hajtogasd fel a gyümölcs szélére. Tedd sütőlemezre, szórd meg cukorral.
180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.