Egy kihagyhatatlan klasszikus spárga szezonban.

El sem hiszem, hogy nincs spárgakrémleves recept a blogon!?!?!?!?
Ez az egyik kedvenc levesem és spárga szezonban szinte heti rendszerességgel készítem már legalább 10 éve. Ezért érthetetlen, hogy eddig nem tettem fel a receptjét. 
Amikor most nekiláttam annak, hogy a hétvégén vásárolt egyik csomag spárgából leves legyen, rájöttem, hogy az oka, hogy nincs is spárgakrémleves receptem. 🙂 Ugyanis mindig máshogy készítem: hol fokhagymával, hol nélküle, hol zöldség alaplével, hol húsalaplével, hol szerecsendióval fűszerezve, hol nélküle, hol sonkával, hol nélküle, hol tejszínnel, hol kókusztejjel. És ezt a sort folytathatnám hosszasan, mert attól függ, mi kerül bele, hogy épp milyen kedvem van. 🙂
Most úgy gondoltam mégis felteszem azt a verziót, amit legutóbb csináltam (és azt hiszem, ez az alap verzió, amit 10 évvel ezelőtt is először készítettem) és javaslom, hogy bátran próbálkozzatok a különböző ízekkel, fűszerekkel. Hiszen az a szép a főzésben, hogy egy-egy recept  -persze, ha nem egy kifinomult francia desszertről van szó- ízlésünknek megfelelően variálható, nem bűn eltérni a leírtaktól. 😀 

Hozzávalók
∼4 főre∼

1 csomag zöld spárga
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 liter zöldség alaplé
2 dl tejszín
só, bors, olívaolaj
4 szelet pármai sonka

Elkészítés
A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, aprítd fel. Kevés olívaolajon párold üvegesre.
A spárgát mosd meg, a fás végét törd le. Vágd 3-4 részre és add a hagymához, forgasd össze. Öntsd fel az alaplével, fűszerezd sóval és borssal. Félig lefedve kis lángon 20-30 perc alatt főzd puhára. Hagyd picit hűlni.
A levest tedd turmixgépbe, dolgozd krémesre. Öntsd vissza a lábosba, add hozzá a tejszínt, forrald össze.

A sonkát süsd ropogósra, majd kockázd fel.
A levest szedd tányérokba, szórd meg a sült sonkával (és mandulaforgáccsal, de ez elhagyható).