Tartalmas pite, akár ebédre is.

Nem titok, hogy az olasz konyha szerelmese vagyok. Minden tekintetben. Sokkal hamarbb le lehet venni a lábamról egy adag házi tiramisúval, mint egy kifinomult francia deszertkölteménnyel. Azonban a francia quichek és édes és sós tartok mégis lenyűgöznek. Szeretem a roppanós vajas tészta és selymes, krémes töltelék harmóniáját. Egy igazi kaja szimfónia a számban. 😀
A mostani quiche receptemet Jamie Oliver ihlette. Nemrég belefutottam egy műsorába, amit korábban még nem láttam. Épp Franciaországban, azon belül is Provenceben járt és a helyi különlegességeket mutatta bel. Nagyon sok haosnlóságot véltem felfedezni a helyi és az olasz könyha között. rengeteg azonos alapanyagot használnak. Az egyik ilyen a tapenade, vagyis a fekete olívabogyóból készült krém. A különbség az olasz és a francia verzió között, hogy ez utóbbi tejszínnel készül és a bruschetta helyett a quichet gazdagítják vele. Annyira megtetszett az ötlet, hogy azonnal ki is próbáltam másnap ebédre. 🙂

 

Hozzávalók a tésztához

∼24 cm piteformához∼

160 g sima liszt + kevés a nyújtáshoz
40 g teljes kiőrlésű liszt 
fél teáskanál só
125 g hideg vaj + kevés a sütőtálhoz
4–5 evőkanál hideg víz

Elkészítés
A lisztet és a sót öntsd a robotgép táljába, add hozzá a kockákra vágott vajat, dolgozd morzsás állagúra. Adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Műanyag fóliába csomagolva tedd 1 órára hűtőbe.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki, béleld ki vele a kivajazott piteformát. Villával szurkáld meg az alját, borítsd be sütőpapírral önts rá nehezéknek szárazbabot, vagy sütőgolyót. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig süsd. Távolítsd el a nehezéket, hagyd kihűlni. 

Hozzávalók a töltelékhez

100 g feta sajt
1 nagy paradicsom
2-4 evőkanál tapenade (olívakrém)
4 tojás

1 dl tejszín
1 dl zsíros tej

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés
A paradicsomot karikázd fel.
A tojásokat verd fel, add hozzá a tejet és a tejszínt. Sózd, borsozd. Öntsd a tésztára.
Morzsold fele a feta sajtot, helyezd eá a paradicsom karikákat és kis halmokban a tapenade-ot.
A 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süsd készre. Akkor jó, ha a közepe még remeg kicsit.
Langyosan kínáld.