Igazi vasárnapi ebéd.
A cannelloni készítés ráérős, vasárnap délelőtti móka. Az első cannellonimat egy vasárnapi főzőkurzuson készítettem, lehet, hogy ezért is lett nálam ez az olasz fogás, igazi vasárnapi kaja. Azóta is főként hétvégén készítem, amikor otthon vagyok, nem kell rohanni bevásárolni, túl vagyok a takarításon, nem jönnek vendégek, vagyis nincs semmi dolgom.
A cannelloni készítéséhez több dolgot kell előkészíteni, amit kb. 1 órás munka: a töltelék, amit meg kell pirítani, a paradicsomszósz, amit elő kell főzni, a besamel, amit el kell készíteni, na meg a tészta, amit be kell gyúrni. Az összeállítás és sütés csak azután jöhet, ha mindezeket gondosan előkészítettünk. De higgyétek el, megéri, mert egy szuper jó kaját dobhattok össze.
Hozzávalók a tésztához
∼4 főre∼
250 g tészta liszt
3 db M méretű tojás
Elkészítés
A tésztához a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
Hozzávalók a töltelékhez
1 csirkemell filé
2 doboz ricotta
oregano, só, bors
Elkészítés
A töltelékhez a csirkét tisztítsd meg, és vágd apró kockákra. Tegyél egy serpenyőbe olajat, hevítsd fel, és pirítsd meg rajta a húst. Sóval, borssal és oreganoval ízesítsd, keverd össze a ricottával. Felhasználásig tedd félre.
Hozzávalók a paradicsom szószhoz
2 doboz darabolt paradicsom konzerv
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél csokor friss bazsalikom
só, bors, oregano
Elkészítés
A szószhoz pucold meg a hagymákat, aprítsd fel őket. Egy serpenyőben kevés olajon, vagy vajon pirítsd le, majd mehet bele a konzerv paradicsom. Fűszerezd, kis lángon rotyogtasd 8-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Hozzávalók a besamelhez
4 dl tej
4 dkg vaj
4 dkg liszt
só, bors, szerecsendió
Elkészítés
A besamel mártáshoz a vajat olvaszd fel egy lábosban, keverd bele a lisztet egy kézi habverő segítségével. Lassanként add hozzá a tejet úgy, hogy közben folyamatosan kevergeted. Nagy lángon forrald fel, csökkentsd a hőt a lábos alatt, majd folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsd.
A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki vastagabb lapra, hogy legyen tartása. A tészta hosszú oldalára kanalazz a töltelékből, oszlasd el, majd tekerd fel. Vágd fel 10 centis darabokra.
A paradicsom szószt öntsd egy magas falú tepsibe, rendezd el benne egymás mellett a cannellonikat, a tetejét kend meg a besamellel. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.