Örök klasszikus.

A családban vannak olyan receptek, melyek nem csak egy ünephez kötöttek. Ilyen többek között a bejgli, a vaníliás kifli, a harlekin és a zserbó. Mi Karácsonyr és Húsvétra is megsütjük ezeket a süteményeket. 
A zserbó az egyik kedvencem, bár gyerekkori emlékeim nem től kedvesek róla. Ugyanis rendszeresen vita tárgyát kpezte, hogy mennyi lapból is áll az igazi zserbó szelet. Az aukám anyukája szerint 6 lapos, az anyukám családja szerint azonban csak 5 lapos. Ezzel a kis vitával kezdődött minden karácsony esti és nagyszombati sütemény evés. De amíg a család vitázott, mi a  tesómmal csendben befaltuk az összes sütit. 😀
A mai napog nem tudom, hogy mennyi lapból kell állnia egy igazi zserbó szeletnek, de megmondom őszintén, nem is érdekel. Az anyukám családjának több, nint 100 éves receptje számomra tökéletes, és ezt készítjük el minden karácsonykor és Húsvétkor. 🙂

Hozzávalók a tésztához
∼30×40 cm tepsihez∼

350 g liszt
50 g cukor
200 g vaj
1 tojás
100 ml tej
10 g élesztő

Elkészítés
A tésztához a tejben teljesen oldd fel az élesztőt.
A lisztet keverd össze a cukorral, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá a tojást és a teljes keveréket, gyúrj belőle puha tésztát. Oszd 3 részre, nyújtsd ki őket egyesével a tepsi méretére.

Hozzávalók a töltelékhez

120 g darált dió
120 g cukor
200 g sárgabarack levár

Elkészítés
A töltelék hozzávalóit keverd össze. A tepsiben rétegezd a tésztával (tészta-töltelék-tészta-töltelék-tészta).
Takard le és keleszd 20 percig.
180 fokos sütőben 25-30 perc alatt süsd készre. A tepsiben hagyd kihűlni.

Hozzávalók a csokoládé mázhoz

50 g cukrozatlan kakaópor
100 g cukor
4 evőkanál tej
50 g vaj

Elkészítés
A csokoládé máz hozzávalóit tedd egy lábosba. Kis lángon főzd össze, de vigyázz, ne forrljon. Tedd félre hűlni.
Amikor langyos és már besűrüsödött, csuurgads a sütemény tetejére. Ha megdermedt, szeleteld fel.
Tányérokra rendezve kínáld.