Átmenet a kenyér és a kalács között.

A Húsvét a friss zöldségek és a sonka mellett a kalácsról és kenyérről is szól. A minap a egyik élelmiszer boltban már halomban állt a húsvéti, koszorú formára sütött kenyér. Rögtön fel is kaptam egyet, mondván, ez kell nekem! Aztén addig-addig nézegettem a csomagolást, míg rájöttem, én magam is tudok ilyet sütni. Valószínű sokkal finomabbat és mindenféle adalék menteset. 🙂
Elő is kaptam itthon a jól bevált kalács receptem és elkezdtem variálni a hozzávalókkal, hogy a végeredmény inkább kenyérre hasonlítson, de mégis puha legyen.
Már a próbasütés is jól sikerült, de egy sütés nem sütés. Miután több körben tesztelte az egész család, ezt is felvettük a húsvéti listára, ami most már kezdi a kilométeres hosszúságot elérni. 😀
A kisebbik unokaöcsém szerint a Húsvét a legjobb ünnep, mert ilyenkor esszük a legfinomabb ételeket. Ezért idén nálunk a Húsvét korábban kezdődik, így nem egyszerre roskadozik majd az asztal a rengeteg húsvéti ételtől.

Hozzávalók

500 g liszt
10 g só
30 g cukor
50 g vaj
225 ml víz
125 ml tej
20 g élesztő

Elkészítés
A lisztet a sóval és a cukorral keverd össze a robotgép táljában. 
A vajad olvaszd fel.
A tejet elegyítsd a vízzel, majd teljesen oldd fel benne az élesztőt. A vajjal együtt add a lisztes keverékhez. A gép dagasztó karjával dolgozz ruganyos, fényes tésztát. Lerakatva keleszd duplájára. 
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre. Gyúrd picit át, majd oszd 8 részre. A részeket egyesével gömbölyítsd.

Vajazz ki egy 20 centi átmérőjű tortaformát. Rendezd el benne körben a 8 tésztagombócot. Letakarva keleszd duplájára.
180 fokos sütőben 25-30 perc alatt süsd készre. Még melegen fordítsd ki a formából, úgy hagyd kihűlni.
Húsvéti sonka mellé tökéletes.