Könnyű vasárnapi ebéd.

Szeretem a gombát. Mindeféle verzióban. Mégis, valahogy mostohagyerek, mert olyan ritkán kerül a kosaramba, majd az asztalra gombával készült étel. Pedig amikor gyerekek voltunk, a szüleim még a gomba zsákban való termesztésével is próbálkoztak – inkább kevesebb, mint több sikerrel 🙂 – ennek ellenére hajlamos vagyok elsuhanni a gombás mellett a piacon.
Most viszont nem hagytam magam, tudatosan, listával érkeztem a heti bevásárlásra és egy nagy adag csiperkével tértem haza (az azért hozzátartozik a történethez, hogy inkább az erdei gombák kedvelóje vagyok és szívesebben vennék izgalmasabb gombafajtákat, de sajnos a piacon évekta bezárt az erdei gombás).
Itthon nagy lábos elő, vörösbor kinyit – hiszen a legjobb receptek úgy kezdődnek, hogy végy egy pohár bort – és nem sokkal később már rotyogott is a ragu a fazékban.

Szokásommal ellentétben, nem nyálaztam át 100 receptet és kutattam az interneten, egyszerűen az olasz, alap ragu receptet vettem alapul. Vagyis csináltam egy ütős soffritot (vöröshagyma, répa, angolzeller olajon megfuttatva), majd ment bele a gomba. Kis láng, 2 óra…. kész. És mennyei lett. 😀 Köret pedig jó kis gnocchi lett hozzá.

Hozzávalók a raguhoz
∼4 főre∼

1 kg csiperke gomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál angolzeller
1 evőkanál paradicsom paszta
1 dl vörösbor
1 konzerv darabolt paradicsom
só, bors, oregano, zsálya

Elkészítés
A raguhoz a vöröshagymát, a sárgarépát és az angol zellert pucold meg, aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, dobd rá a hagymát, párold üvegesre. Add hozzá a többi zöldséget, kis lángon 15-20 percig párold együtt a hagymával. Közben pucold meg a gombát, mérettől függően vádg félbe, vagy négybe. Add a serpenyőben lévő zöldségekhez, forgasd össze. Vedd fel a serpenyő alatt a lángot, pirítsd pár percig a gombát is, majd öntsd hozzá a vörösbort. Hagyd, hogy az alkohol elillanjon, ekkor vedd vissza a hőt. Keverd bele a paradicsom pasztát, végül a darabolt paradicsomot is. Ha túl sűrű a konzerves dobozt mosd ki kevés vízzel és azt is öntsd a serpenyőbe. Fűszerezd a ragut sóval, kis lángon félig lefedte főzd 1,5-2 órát. 

Hozzávalók a gnocchihoz

4 közepes szem krumpli
kb. 250 g liszt

Elkészítés
A gnocchihoz a krumplit egészben főzd meg enyhén sós vízben. Hagyd picit hűlni, ekkor pucold meg és nyomd át krumplinyomón. Sózd meg, kisebb adagokban hozzá a lisztet, amíg egy puha tésztát nem kapsz. Oszd kisebb részekre, formázz belőlük hurkát, forgasd jól lisztbe és vágd fel kb. 1 centis darabokra. Hogy a gnocchi több szószt tudjon felvenni pörgesd át a kis gombócokat bordázón, egy villa, vagy sajtreszelő hátán. 

A gnocchit sós lbogoó vízben főzd ki 1-2 perc alatt (ha elkészült, feljön a víz tetejére). Szedd tányérokra, a gomba raguval tálald.