Színes tészta, színes szósz.

Rég csináltam már csíkos tésztát és videó sem volt nagyon róla. Ezért múlt héten a konyhát bekamerázva kezdtem el tésztázni. A terv fehér-zöld csíkos tészta volt, de sajnos nem jött össze. A színezéshez mirelit spenót porciókat használok, amit életemben először nem sikerült homogénné gyúrnom a tojással és a liszttel. 🙂 Az lehetett a baj, hogy túl sok szár volt a spenót porcióban és kevés levél, így a homogén zöld tésztagombóc helett egy zöld foltos tésztát kaptam.
Ahogy Julia Child is mondta: a konyhában magunk vagyunk, ha valami nem sikerül, nem csüggedünk. És nem is kell, mert a foltos tésztából is ki lehet hozni a maximumot. Kinyújtva a márványos never adtam neki, mert a mintázata arra hasonlított. Végül pedig a csíkos pennék is egész jól mutattam anank ellenére, hogy nem teljesen zöld és fehér csíkok váltották egymást.
A pennéhez a darabosabb szószok illenek, ezért választottam a gorgonzolát és mellé a brokkolit. És milyen jól tettem! Pillanatok alatt elfogyott. 😀

 

Hozzávalók
∼4 főre∼

400 g tésztaliszt
3 L méretű tojás
2 mirelit spenót porció
100 g gorgonzola
200 ml tejszín
1 fej brokkoli
só, bors

Elkészítés
200 g tésztalisztet borítsd deszkára, a közepébe csinálj nagy krátert. Üss bele 2 tojást. Dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla. A tésztát tekerd műanyag fóliába hogy ne száradjon ki, amíg elkészíted a másik színt.

A maradék 200 g tésztalisztet borítsd deszkára, a közepébe csinálj nagy krátert Üsd bele a maradék tojást és add hozzá a kiolvasztott spenót porciókat. Dolgozd össze egy villával a tojást és a spenótot, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
Mindkét tésztagombócot kicsit lapítsd ki, vágjd belőle ujjnyi csíkokat. A csíkokat felváltva, víz segítségével az oldaluknál ragaszd össze. Tésztagéppel nyújtsd ki közepesen vékonyra. Vágd fel kb. 4×4 centis nlgyzetekre, majd a négyzet sarkától indulva egy fakanál nyelére lazán tekerd fel. Lisztezett deszkán pihentesd kifőzésig.
A mártáshoz a brokkolit szedd kis részekre, enyhén sós vízben párold meg. Egy serpenyőben a tejszínnel olvaszd össze a gorgonzolát. Sózd, borsozd.
A tésztát sós, lobogó vízben 2-3 perc alatt főzd ki. Szűrőkanállal szedd a mártásra, forgasd össze, végülkeverd bele a brokkolit is.
Parmezánnal megszórva tálald.