Puha puffancs Németországból.

Puha mézes puffancs, vagyis Lebkuchen. Így hívják németül ezeket a kis, puha, mézes csodákat.
A Lebkuchen mézeskalácsot jelent, de ez mégsem az ami a mi mézeskalácsunk, sokkal inkább hasonlít a mézes puszedlire. Hasonlóan puha és szaftos.
Néhány éve az Aldiban vettem az első ilyen mézesem, nagy kerek, átlátszó műanyag dobozban. Ugyan minden évben megjelenik a polcain, de azóta kerestem a tökéletes receptet, hogy én is elkészíthessem itthon. Egy német blogon találtam az alapra, amit idénre tökéletesítettem.
Németországban ez annyira népszerű karácsonyi desszert, hogy formázó eszöz is kapható hozzá. Úgynevezett mézeskalács haranggal nyomkodják le a kis tészta halmokat a tepsiben, így lesznek pontos félgömb alakúak, de kézzel is ilyen kis csinos Lebkuchent formázhatsz. A tésztát egy éjszakára hűtőbe kell tenni, hogy a formázás előtt jól megdermedjen, de egyébként gyerekjáték az elkészítése.

Hozzávalók
∼kb. 35 darabhoz∼

120 ml kávé
50 g puha vaj
200 g nádcukor
2 tojás
70 g méz
200 g őrölt mandula
1 púpozott teáskanál fahéj
1 csapott teáskanál szegfűszeg
1 csapott teáskanál gyömbér
negyed teáskanál szerecsendió
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál napraforgóolaj
100 g kandírozott, kockázott narancshéj
3 g szalakáli
300 g liszt
porcukor a szóráshoz

Elkészítés

Főzd le a kávét és hagyd hűlni.
A vajat habosítsd ki a cukorral, majd add hozzá a tojásokat és a mézet.
Egy tálban keverd össze a mandulát a fűszerekkel, a kakaóporral  a napraforgóolajjal és a narancshéjjal, majd add hozzá a vajas keverékhez és jól forgasd össze.
A szalakálit oldd fel egy teáskanál hideg vízben, öntsd a kávéhoz. A liszttel felváltva keverd a vajas, fűszeres masszához. A tész1-2 órára tedd hűtőbe.
A megdermedt masszából formázz diónyi gombócokat, az egyik oldalán lapítsd le. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt süsd készre. Még forrón hempergesd porcukorba.
Ha kihűlt, fém süteményes dobozban 7-10 napig állnak el.