Arany, foszlós olasz kalács.

A Pandoro a Panettone meleltt szintén nem maradhat le az olaszok karácsonyi asztaláról. A panettone kistestvére arany színű, ma már készítik mindenféle töltelékkel, előszeretettel pisztácia krémmel.
A Pandroro eredetvédett, olasz karácsonyi finomság, azonban a Habsburg udvarból származik ez a kalács. Bécsi kenyérnek hívták, és a gazdag velenceiek rendeltek a bécsi udvarból fényűző fogadásaikra ilyen kalácsot. A jellegzetes, 8 ágú csillag formát, melyben az édességet a mai napig sütik, Angelo Dall’Oca Bianca, impresszionista festő tervezte.  A tészta receptjét és a sütőforma eredeti terveit az olasz szabadalmi hivatal őrzi 1894 óta.
Hiába jártam a várost és néztem a netet, nem találtam olyan csillag alakú formát, amiben sütni kéne, ezért panettone formát vettem neki, de alár egy kuglóf formában is el lehet készíteni. A sütése egy kis odafigyelést és türelemet igényel, de ez senkit se rettentsen vissza. A hosszú kelesztési időt ki lehet tölteni más karácsonyi finomság készítésével. Én például főztem közben sós karamell likőrt és sütöttem egy adag pepperkakort is. 😀

 

Hozzávalók az első tésztához

15g friss élesztő
50 ml tej
25 g cukor
1 tojássárgája
50 g liszt

Hozzávalók a második tésztához

5 g friss élesztő
3 teáskanál tej
100 g cukor
1 tojás
200 g liszt
30 g olvasztott vaj

Hozzávalók a harmadik tésztához

230 g liszt
2 tojás
1 rúd vanília magjai
5 g cukor
1 csipet só

Hozzávalók a negyedik tésztához

140 g puha vaj

Elkészítés
A tejben teljesen oldd fel az élesztőt. Add hozzá a többi hozzávalót, takard le és hagyd 1-2 órát pihenni, hogy felhabosodjon.

Elkészítés
A tejben ismét odd fel az élesztőt, add a többbi hozzávalóval a felhabosodott első tésztához. Dolgozd össze, ismét takard le és pihentesd, 1-1,5 órát, mialatt a tészta a duplájára kel.

Elkészítés
Add a hozzávalókat a második tésztához, 5-6 perc alatt dagassz fénys ruganyos tésztát. Az edényt takard le, tedd éjszakára hűtőbe.

Elkészítés
A tésztát nyújtsd ki. A vajat kis darabokban oszlasd el a tészta kétharmadán. A tészta azon részét, amin nincs vaj, hajtsd a vajra, amajd a tészta másik szélé

a tésztára. Nyokodd össze, kicsit nyújts meg, majd hajtsd újra háromba. Letakarva pihentesd a tésztát 15 percig. Ha letelt az idő, ismét nyújtsd meg kicsit a tésztát és hajtsd háromba. ismételd meg még kétszer 15-15 perc pihenővel a hajtogatások között. 
Az utolsó pihentetsé után, a tésztát kicsit nyújtsd át és tedd kivajazott formába. 200 fokos sütőben süsd 10 percig, majd vedd vissza a hőt 180 fokra és süsd további 30-35 percig. ha a teteje nagyon megsülne, takard le alufóliával.