Színes cukkini csavart tésztával.

Az utóbbi években elég jól összebarátkoztunk én és a cukkini, így sokat megfordul a konyhámban. Persze próbálkoztam olyan a social médiában felkapott receptekkel, mint a cukkinis kalács, vagy cukkinis muffin, de ezek csak abban erősítettek meg, hogy nem szabad bedőlni a trendeknek. 
Inkább úgy használom a cukkinit, ahogy én golndolom. Nincs benne semmi meghökkentő, lájk vadász vagy ultra modern megfontolás. Kap egy egyzserű panír bundát és kirántom, megpárolom és bulgurral összekeverve köretet készítek belőle, vagy épp tésztaszósz lesz. 
Ez utóbbi elég népszerű az olyan egyszerű fromákkal, melyekhez még a tésztagépet sem kell elővenni. A kicsit tömörebb, kézzel készült csavaros formák, mint például a trofie, kellemesen összesimul a tányérban lereszlt cukkini csíkokkal és könnyű fogyasztani. Az ízesítést variálni szoktam, a menta és a citrom azonban sokszor kerül a cukkini mellé. Ezeket használtam most is egy kis tejszínnel kiegészítve, hogy a szósz ezúttal krémes legyen.

Hozzávalók a tésztához
∼2 főre∼

200 g tészta liszt
2 db L méretű tojás

Hozzávalók a mártáshoz

zöld és sárga cukkini (1-1 kisebb példány fele-fele)
2 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
1 dl tejszín
1 ág menta
só, bors

Elkészítés
A tésztához a lisztet borítsd deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla. A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába hogy ne száradjon ki.
A tésztából sodorj fél kisujjnyi vastag hurkát, darabolt fel 5-6 centis részekre. Egy tompa kés pengéjét helyezd 45 fokos szögben srégen a tésztahurka tőled távolabb eső végére, majd egy határozott mozdulattal húzd magad felé. A tészta a kés pengéje alatt megcsavarodik, így kapsz kis trofie formákat. Kifőzésig lisztezett deszkán terítsd szét.

Elkészítés
A cukkinikiet reszeld le.
A fokhagymát pucold meg aprítsd fel.
A mentát aprítsd fel.
Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, dobd rá a fokhagymát. Amint színt kap, add hozzá a cukkinit. Forgsd össze, néhány percig nagy lángon párold, majd vedd kisebbre a hőt a serpenyő alatt. A cukkinit sózd, párold további 10-15 percig.
Locsold meg a citrom levével, add hozzá a mentát és a tejszínt. Forrald össze.

Közben a tésztát lobogó sós vízben főzd ki. Merd a kész mártásra kevés főzővízzel együtt. Forgasd össze.
Parmezánnal megszórva tálald.