Tedd el a cukkinit befőttes üvegekbe. 

A cukkinit sokáig csak rántva tudtam elképzelni, mert gyerekkorom óta csak ebben a formában ettünk. Amikor megjelent Jamie Oliver 15 perves kaják szakácskönyve, akkor csodálkoztam el, hogy bizony van élet a cukkini kirántásán túl is. 😀
Ugyanis Jamie elég sok cukkinit használ köretnek abban a könyvében. Az egyik kedvencem rizzsel, citrommal, mentával – sokszor készítem, nem csak ahhoz a fogáshoz, amihez a könyvben mutatja.
De azóta sok mást is készítek cukkiniből: tészta szószt, cukkinis tócsnit, csak, hogy a legnépszerűbbeket említsem. Pár éve pedig télre is el szoktam tenni. Olyan formában, hogy, ha kinyitom a befőttes üveget, a cukkini bárhogy használható legyen.  
Idén a balatoni szomszédomtól kaptam 3 hatalmas zöld cukkinit. Én pedig vettem egy sárgát, hogy ne legyen túl egyhangú, így került egy kis fokhagymával párolva befőttes üvegekbe. 

 

Az alább leírt recept kiindulási alap, a mennyiség természetesen növelhető. abban az esetben azonban lehet, hogy a főzési idő is kicsit hosszabb lehet. 

Hozzávalók

1 zöld cukkini
1 sárga cukkini
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj

Elkészítés
A cukkinikat reszeld le.
A fokhagymákat pucold meg, aprítsd fel.
Egy serpenyőben olívaolajon futtasd meg a fokhagymát, majd add hozzá a cukkinit. Kis lángon párold 5-8 percig, amíg összeesik. Sózd, majd párold további 20-25 percig, hogy a cukkini megpuhuljon, a leve, amit a sótól eresztett elfőjön.

Még forrón töltsd üvegekbe. A lezárt üvegeket állítsd egy nagy lábosba, önts bele vizet, hogy az üvegek feléig érjen. Félig lefedve gyöngyöztesd 30 percig. Tedd az üvegeket pokrócba és hagyd, hogy kihűljenek.
A cukkinit, ha kibontod, bármilyen töltelékbe használhatod, vagy tésztaszószt készíthetsz belőle.