Tészta és hús krémes szószban.
2015-ben a blogot barátnőim és saját online recepttáramként indítottam el azért, hogy ne kelljen nekik állandóan leírogatnom a receptjeimet és én is könnyebben megkereshessen őket. Korábban egy füzetbe firkantottam fel mindent, majd kis post-it-ekkel jelöltem meg azokat az oldalakat, amiken a gyakran készített ételek leírásai voltak. Az amerikai palacsinta receptjét a mai napig ebben a füzetben keresem meg mindig mielőtt nekiállok sütni.
Szóval a füzet még mindig megvan, de 7 év alatt hatalmas online recepttár gyűlt össze a blog.hu-n, ahol eddig vezettem a blogot. A 2015 szeptemberében oda feltöltött első recept természetesen házi tészta volt, ezért az új blogomon sem lehet más. Egy olyan húsos ételt hoztam, amihez házi tésztát, egy egyszerű metéltet készítettem köretnek. Ugyan az olaszok általában kettéválasztják a hús és a tészta fogyasztását mégpedig azért, mert így két tápláló ételt is kaptak: a hús szaftját összekeverik a tésztával ebédre, vacsorára
pedig elfogyasztják a húst kenyérrel és salátával. Ugyan a hús ricottás krémes szaftja is jó lett volna a tagliatelléhez, de én a hússal együtt kínáltam most. Nem teljesen mértékben olasz, de finom.
Jöjjön hát a vadonat új Városi konyha blog első friss receptje. 😀
Hozzávalók
∼4 főre∼
350 g tésztaliszt
4 M méretű tojás
1 csirkemell filé
250 g ricotta
kb. 1 dl tej
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál olasz fűszerkeverék
só, bors, olívaolaj
Elkészítés
A tésztához a kimért lisztet borítsd deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla. A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába,
vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd közepesen vékonyra, vágd fel kb. egy centis csíkokra. Felhasználásig ihentesd lisztezett deszkán.
A húshoz a csirkét tisztítsd meg, csíkozd fel, szórd meg olasz fűszerkeverékkel. A fokhagymát aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts kevés olajat, futtasd meg rajta a fokhagymát. Pirítsd le a hús mindkét oldalát, tedd félre. A serpenyőbe kanalazd a ricottát, krémesítsd tejjel. Sóval, borssal fűszerezd, forrald fel. Ha közben nagyon besűrűsödne, adj még hozzá tejet. Tedd vissza a mártásba a húst, tartsd melegen.
A tésztát sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki, Szedd tányérokra, kanalazz rá a mártásból, majd fetess rá nhány csík csirkét is.