A tökéletes januári reggeli.

Január első hetét mindig igyekszem úgy szervezni, hogy pihenhessek egy kicsit. Így van időm arra, hogy kényelmesen reggelizzek. Ezért alakult ki az a hagyomány – immár 4 éve – hogy a januárt croissant-tal indítom. Azt hiszem azért, mert a karácsony és a szilveszter tömör édességei után jól esik valami sós, könnyed, roppanós. És egy sonkás-sajtos croissant-nál, mi is lehetne tökéletesebb ehhez. 🙂  Bárcsak minden reggel így indulna!

Hozzávalók
10-12 darabhoz∼

300 g teljes kiőrlésű liszt
200 g sima liszt
egy csipet só
80 g cukor
25 g friss élesztő
2 tojás + 1 tojás a kenéshez
90 ml víz
125 ml langyos tej
250 g hideg margarin
6-8 szelet sonka
10-12 vékony szelet sajt
szezámmag, nigella mag (elhagyható)

Elkészítés
Az élesztőt teljesen oldd fel ta tej és víz keverékében. A vaj kivételével mérj ki minden hozzávalót a robotgép keverőtáljába, öntsd hozzá az élesztős tejet, a dagasztó karral 8-10 perc alatt készíts fényes, ruganyos tésztát. Letakarva keleszd duplájára.
A tésztát borítsd lisztezett felületre, jól gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 20×50 centis téglalapra. A hideg margarint tedd sütőpapír közé, egy sodrófával ütögesd laposra. Legyen olyan széles mint a tészta, hossza pedig akkora, hogy a 3/4-ét befedje. Helyezd a tészta felső felére, majd az alsó 1/3-ad részt hajtsd rá. Erre hajtsd le a felső 1/3-as margarinos részt. Így kapsz egy tészta-vaj-tészta-vaj-tészta réteget. 

Egy sodrófával középről inkább ütögetve, mint nyújtó mozdulatokkal dolgozd össze a rétegeket úgy, hogy közben kicsit nyújtod is a tésztát. Ezután hajtsd három részbe. Ez az első hajtás. Csomagold műanyag fóliába, tedd a hűtőbe, hogy a margarin ismét megdermedjen. A nyújtás, hajtogatás műveletet háromszor ismételd meg úgy, hogy minden hajtás után 30-40 percet hűtöd a tésztát. Arra figyelj, hogy nyújtás előtt az előző nyújtáshoz képest 90 fokkal forgasd el a tésztát, így alakulnak ki a rétegek. A hajtogatott tésztát műanyag fóliába tekerve tedd éjszakára hűtőbe. 
Másnap reggel vett ki a tésztát, nyújtsd ki ujjnyi vastagra, vágd fel háromszögekre. A sonka szeleteket felezd el. Minden háromszögre tegyél egy fél sonkát és egy csík sajtot, majd szorosan tekerd fel. Sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire, pihentesd 20 percet. Kend meg a tetejüket felvet tojással, szórd meg szezám-, vagy nigella maggal. 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre. 
Teával, kávéval, vagy narancslével kínáld.