Norvég Luca napi kalács.

Vonzódom a skandináv dolgokhoz. Na nem a fél évig tartó sötétséghez és hideghez, bár a sarki fényt egyszer szívesen megnézném élőben. Sokkal inkább a kultúrájuk és az élethez való hozzáállásuk tetszik. A hygge, fika, vagy bárhogy is hívjuk mindennél fontosabb északon: vagyis az, hogy elegendő és minőségi időt töltsenek a barátokkal, a családdal, odafigyeljenek saját magukra és ne csak a munkának éljenek.
Norvégiai és dániai kiruccanásomkor mindezt megtapasztalhattam és a gasztronómiába is sikerült belekóstolni. Hús helyett a halak és tengeri fogások domináltak, amit roppantul élveztem. 3-5-7 napig csak ilyeneket ehettem, még reggelire is. A mai napig vágyakozva gondolok vissza a szállodai reggeliző pulton felsorakoztatott tengeri herkentyűkre. Azóta sem indítottam rákkal a napot.
A vonzódásom ellenére idáig valamiért mégsem néztem utána a karácsonyi időszakra jellemző szokásoknak, ételeknek. Mígnem nyáron szembejött velem egy

 

Amerikában élő norvég blogger oldala, ahol szuper receptek és bejegyzések találhatók. Itt böngészve tudtam meg, hogy Norvégiában Luca napján, vagyis december 13-án a hagyományok szerint sáfrányos, vajas kalácsot fogyasztanak. A sáfrány az év ezen időszakában nem csak ebben a kalácsban, hanem számos süteményben megjelenik, mert ez az aranyló fűszer jelenti a fényt az északiaknak. 
A lágy és vajas sütemény tökéletes kávé, vagy glögg mellé. Sokféle változata van: készítik kardamommal, ribizlivel, meggyel, vagy mazsolával. Formájára az S alak jellemző, de zsömléket, vagy fonott kalácsot is készíthetünk a tésztából. A szerző szerint még aznap el kell fogyasztani, mert másnapra megszárad. Mi 3 napig ettük és friss volt még két nappal később is.

Hozzávalók
∼12 darabhoz∼

450 g liszt
2 csipet só
75 g cukor
250 ml langyos tej
1 csipet szálas sáfrány
25 g friss élesztő
75 g olvasztott vaj
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
mazsola, vagy ribizli a díszítéshez

Elkészítés
A lisztet, a sót és a cukrot mérd a robotgép táljába, keverd össze.
A tejben keverd el a sáfrányt, majd teljesen oldd fel benne az élesztőt. Add hozzá az olvasztott vajat és a tojást, keverd össze. A nedves keveréket add a szárazhoz, a robotgép dagasztó karjával 8-10 perc alatt dagassz fényes, ruganyos tésztát. Letakarva keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, oszd 12 részre. Az első darabot gömbölyítsd, majd sodorj belőle kb. 20 centis szálat. Az egyik végét tekerd fel a tészta közepéig, majd a másik végét is az ellentétes irányba,

gy formázol S alakot. Minden tésztával így járj el, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarva keleszd ismét duplájára. 
A másik tojást verd fel kevés vízzel, kend meg vele a kalácsokat, mazsolával díszítsd őket. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt süsd aranybarnára.