Színes is, ízes is. 

Tavaly decemberben azt hittem, soha többet nem fogok sütőtök gnocchit enni. Múlt évben ez volt a sláger kaja a csapatépítő főzéseken. Nem is ezzel van a baj, bár 2 hónap alatt legalább 100 kiló sütőtökből csináltunk gnocchit, ami önmagában is elég lenne ahhoz, hogy ne akarjak többet erre az ételre még gondolni se. 😀 A nagyobb baj a vendégek hozzáállása volt: kaptam hideget, meleget, amikor megtudták, hogy a gnoccsit (ÁÁÁÁÁ, ne mááár – ezt hallgattam folyamatosan) nekik kell begyúrni, majd bordázón még át is kell pörgetni. A 6., 7. ilyen után felvértezve éreztem magam, a gnoccsit már meg sem hallottam, amikor ezzel jött egy csapat. De ez nem volt elég. Sosem gondoltam volna, hogy felnőtt emberek céges csapatépítőn -még, ha spiccesek is- megengednek ilyet: a sütőtök gnocchi tésztájával dobálóztak, az elkészült étellel kajacsatát rendeztek, mindeközben nyomdafestéket nem tűrő módon illették különböző negatív jelzőkkel az ételt.

Szerencsére elég volt egy év, hogy kiheverjem ezt a traumát, bár elfelejteni sosem fogom a történteket. A sütőtök gnocchi azonban újra kapott egy esélyt, igaz csak a saját konyhámban. És milyen jól tettem, mert nagyon szeretem. A szokásos zsályás verzió helyett viszont most mással kísérleteztem. Adja magát, hogy a sütőtököt sós sajttal, rozmaringgal, zsályával kombináljuk. Én ezeket már mind végigzongoráztam. Ezért nyúltam most a spenóthoz és egy igen kis ütős ebédet dobtam össze.

Hozzávalók a gnocchihoz
2 személyre∼
150 g sült sütőtök püré
kb. 200 g liszt

Hozzávalók a spenót pestohoz
6 porció mirelit spenót
1 marék tökmag
2-3 evőkanál reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
só, olívaolaj (kb. 1 dl)

Elkészítés
A spenót pestohoz a mirelit spenótot olvaszd fel. Száraz, forró serpenyőben párold el a nedvességtartalmát. Hagyd kicsit hűlni, majd a tökmaggal, parmezánnal, fokhagyma gerezddel és egy nagy csipet sóval tedd késes aprítóba. Adj hozzá néhány evőkanál olívaolajat, pulzáló módban kezd összedolgozni. Közben adj még hozzá annyi olívaolajat, hogy krémes szószt kapj.

A gnocchihoz a sütőtököt darabold fel, egy kanállal vájd ki a magjait, 180 fokos sütőben süsd puhára. Ha kihűlt 150 gramm sütőtök húst kaparj egy tálba,

 

villával nyomkodd össze. Sózd picit, majd kezd el adagolni hozzá a lisztet. Annyit gyúrj bele, hogy egy puha, már ne ragacsos tésztát kapj. A tésztát sodord nagyujjnyi hurkává, darabold fel 1 centis részekre, majd pörgess át minden gnocchit bordázón, vagy egy villa hátán. Főzd ki sós, lobogó vízben. 
Közben a pestot melegítsd fel egy serpenyőben, adj hozzá néhány evőkanállal a gnocchi főzővizéből, hogy krémesebb legyen. Amint a gnocchi feljön a víz tetejére, szedd a pestora, forgasd össze. 
Tökmaggal és parmezánnal megszórva tálald.