Metélt és gomba: nyerő páros.
Jajj, a pappardelle! Hogy én mennyire szeretem! Széles szalagok tekervénye a tányéron, amit ügyesen hajtogatva fel lehet szúrni a villára. Így egyszerűen elfogyasztható, nem kell szürcsölni (mert bizony, az olaszok szürcsölik, szippantják a tésztát, nem bohóckodnak kanállal és villával). Toszkána kedvelt tésztaformája ősszel kerül nálunk az asztalra, mert szívesen készítem gombákkal. A nagyobb darabokra vágható erdei gombákat egyszerre, könnyen lehet a tésztával fogyasztani.
Sajnos egyre nehezebben jutok hozzá friss, erdei gombákhoz, mert a Nagycsarnokban megszűntek a kis gombás standok. Ha nagy ritkán találok valahol friss vargányát és/vagy sárga rókagombát, igazi dőzsölés van itthon. Sajnos ez a recept „szimpla” barna csiperkéből készült, de bármilyen gombával elkészíthető.
(reklám) A tészta elkészítésében természetesen most is Európa első számú konyhai robotgép márkája a Kenwood volt segítségemre. A tésztát bekeverte, majd
kis gyúrás után a lasagne tészta kiegészítő kinyújtotta. Mivel a pappardelle vágó nem alap tartozéka a tésztagépeknek, és a Titanium Chef Baker robotgéphez kapható tésztás tartozék csomagnak sem, ezért kézzel szoktam felvágni. Mindez roppant egyszerű, mert csak négy szalagra kell osztani a kinyújtott tésztalapot (sztoriban mutatom, hogy csinálom). Ezek után már gyerekjáték kész ételt varázsolni belőle a gombás szósszal.
Hozzávalók
∼2 főre∼
250 g durum tésztaliszt
3 M méretű tojás
200 g vegyes erdei gomba
1-2 gerezd fokhagyma
200 g spenót
100 g ricotta
só, bors, szerecsendió
Elkészítés
A tésztához mérd a durumlisztet a robotgép táljába. Add hozzá a tojásokat. A K karral alacsony fokozaton dolgozd ki a tésztát, majd kézzel gyúrd át, amíg a nagy ráncok el nem tűnnek róla. A tésztanyújtó kiegészítő fej segítségével nyújtsd ki közepesen vastagra (4-es, 5-ös fokozat).A kinyújtott lapot késsel vágd négy vastag szalagra.
A szószhoz a gombát tisztítsd meg, vágd fel nagyobb darabokra. A fokhagymát pucold meg, aprítsd fel.
A fokhagymát pucold meg, aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat. Futtasd meg rajta a fokhagymát. Add hozzá a gombát, pirítsd, amíg kicsit össze nem esik. Sózd, ízesítsd borssal és szerecsendióval. Add hozzá a spenótot, forgasd össze, párold, amíg a spenót is összeesik. Végül keverd bele a ricottát.
A tésztát sós, lobogó vízben főzd ki. Kevés főzővízzel együtt forgasd a szószba.
Tányérokra szedve kínáld.