Pikáns és melengető.

Nagyon sokáig nem bírtam az erősen fűszerezett ételeket. Chili, erős paprika, az intenzív ízű fűszerkeverékek nem kaptak helyet a konyhámban. Eddig. Néhány éve vettem észre, hogy néha bizony megkívánom a pikáns ízeket és megjelentek új fűszerek, fűszerkeverékek is a kis fűszeres polcon. 
Teljesen természetesen, hogy az ember ízlése folyamatosan változik. Bizonyos ízekre pedig szerintem meg kell érni. Valahogy így vagyok az indiai, marokkói és egyéb arab fűszerekkel, és a csípős ízekkel. Át kellett lépnem a negyedik X-et, hogy megbarátkozzak ezzel az ízvilággal. Azóta egyre bátrabban használom az erősebb fűszereket és a chili, a cayenne bors is ott lapul a fűszereim között. 
Ősszel és télen rengeteg sütőtökkrémlevest készítek, általában gyömbérrel, fahéjjal, kókusztejjel. Most egy teljesen új irányt próbáltam ki: a fő ízt a harissa adja, amit a fahéj és a szerecsendió egyensúlyoz ki. Rettentően jól esett ebben a nagyon barátságtalan őszi időben. 

Hozzávalók
∼4-6 főnek∼

1 sütőtök
1,5-2 l víz
1 teáskanál harissa
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
2 dl tejszín

Elkészítés
A sütőtököt darabold fel, távolítsd el a magjait. Tedd egy tepsibe, 200 fokos sütőben süsd meg. 
Ha elkészült, a húsát kanalazd bele egy lábosba, botmixerrel pürésítsd. Adj hozzá annyi vizet, hogy krémes állagú levest kapj. Ízesítsd a fűszerekkel, forrald fel. Végül add hozzá a tejszínt is, forrald össze. 
A levest magvakkal, vagy krutonnal megszórva kínáld.