Puha, édes, fahéjas finomság.

Végre itt a szeptember! A kedvenc hónapom. A tájat beborítja a barna és arany ezer árnyalata, a topot kellemes pulcsira cserélem, a konyhában pedig mindent fahéjjal készítek. Nincs az a mennyiségű fahéj, amit ilyenkor (mondjuk úgy február végéig) ne tudnék elhasználni. 🙂 Csak térülök, fordulok és már ki is ürült a fűszertartó üvegcse.
De ahogy tél végén vágyom a tavaszi, friss ízekre, úgy várom nyár végén, ősszel a melengető fűszereket. Ekkor szoktam készíteni ezt és hasonló tekercseket. Az alap recept tulajdonképpen a svéd kardamomos tekercs receptje, amit mindig kicsit variálok. Múlt héten fahéjjal készítettem a barátnős reggelinkre. Jajj, de jók is az ilyen reggelek, amikor eszünk, iszunk, csacsogunk. Már várom a következők, és agyalok, mit is süssek majd legközelebb.
Addig viszont itt ez a csupa fahéjas finomság. Próbáljátok ki, biztos vagyok benne, hogy nektek is legalább annyira ízleni fog, mint a barátnőimnek! 😀

Hozzávalók
16 darabhoz∼

125 ml langyos tej
125 ml langyos víz
25 g friss élesztő
430 g liszt
75 g cukor

Hozzávalók a töltelékhez
100 g puha vaj
100 g porcukor
2 teáskanál őrölt fahéj

Hozzávalók a sziruphoz a tetejére
100 g víz
80 g cukor

Elkészítés
A tejet és a vizet keverd össze, majd teljesen oldd fel benne az élesztőt. 
A robotgép táljában elegyítsd a lisztet és a cukrot. Öntsd hozzá az élesztős keveréket és dagassz sima felületű, ruganyos tésztát. A tálat fedd le frissentartó fóliával, a tésztát keleszd duplájára.
Közben elektromos habverővel keverd habosra a töltelék hozzávalóit. 
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, picit gyúrd át, majd nyújts ki 5-6 centi vastagra. Kend meg a vajas töltelékkel, a hosszabbik oldalától fogva hajtsd félbe. A tésztát nyomkodd össze, nyújtsd fele vékonyra. Vágd fel 16 ujjnyi széles csíkra. A csíkokat a két szélétől ellentétes irányba sodord meg, majd tekerd fel. Papír muffinkapszliba, szilikon formába, vagy kivajazott, kilisztezett fém muffinformába 

ültesd bele. Letakarva pihentesd 15-20 percet, közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
A sütő hőmérsékelteté vedd vissza 180 fokra, tedd be a tekercseket, 10-12 perc alatt süsd aranybarnára. Közben a sziruphoz a vizet és a cukrot melegítsd össze, majd gyöngyözve főzd 4-5 percig. A megsült, de még forró tekercsek tetejét locsold meg vele.
Kíhűtve teával kínáld.