Csupa hal, csupa íz. 

A friss tésztánál nincs jobb. Aki egyszer kipróbálta, rákap az ízére, persze a készítésére és nem is akar soha többé más tésztát enni. Annak ellenére azonban, hogy a friss tészta (2-4 főre) csak 20 perc, elismerem, hogy nem mindig van időnk és kedvünk nekiállni gyúrni – még nekem sem.
Ilyenkor jön jól házi készítésű száraz tészta. És itt most beszéljünk kicsit a tészta szárításáról, mert rendszeresen kerestek meg kérdéssel, tanáccsal ennek kapcsán. 
A szárítás az egyik legősibb tartósítási forma, gondoljatok csak egy isteni prosciuttora. De nem csak a húsokat lehet szárítással sokáig megőrizi, hanem a tésztát is – minden esetben. Akár vízzel, akár tojással készül, szárítva hosszan tárolható. A szakirodalom szerint akár egy évig is, bár tapasztalatom nincs, mert nem szoktam túl sok száraz tésztát felhalmozni.

Végszükség esetére készítek néhány adagot, főként metéltet, amit 3-4 hónapon belül elfogyasztunk.
A tészta szárításánál arra kell figyelni, hogy minél jobban legyen a metélt szétterítve, egyéb formák (pl. a farfalle) ne érjen össze. Az egymásra pakolt, egymásra halmozott tészta összeragad, nem tud megszáradni, ezért megpenészedik. A szobahőmérséklet teljesen jó a szárításhoz, és különleges eszközök sem kellenek hozzá. A legjobb a fa felület, de a tészta konyharuhára is teríthető, a rozsdamentes acélt azonban kerülni kell. A tésztát letakarni nem kell, mert néhány nap alatt (vastagságtól függően) kiszárad, utána dobozban, üvegben zacskóban tárolható.
Nemrég készítettem fekete spagettit a csodás Kenwood gépem tészta kiegészítőjável, aminek a felét megszárítottam. Most jött nagyon jól ez az adag, mert 2 hét Balatonozás után felgyülemlettek a munkáim, így elég volt csak kifőzni és egy könnyű szószt készíteni hozzá.

Hozzávalók
∼2 főnek∼

250 g száraz spagetti
1 konzerv olajban eltett makréla
4 gerezd fokhagyma
1 csipet szárított chili
2 evőkanál vaj

Elkészítés
A tésztát sós lobogó vízben főzd ki. 
Közben pucold meg a fokhagymát és aprítsd fel. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a makréla olaját. A fokhagymát és a chilit pirítsd meg benne kicsit. Add hozzá a halat, sózd, forgasd össze. Végül forgasd össze a kifőtt tésztával.
Tányérokra szedve tálald.