Ez a muffin lesz az őszi kedvenced.
Ahogy beköszönt az ősz, leporolom a melengető fűszereimet. Előkerül a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a kardamom, az ánizs. És előkerülnek azok az üres üvegek, amiket tél végén gondosan elmosok és elrakok a következő szezonra. Ezekben az üvegekben ugyanis a saját készítésű őszi/téli fűszerkeverékeimet tartom. A legnagyobb üveg természetesen a legnagyobb kedvencemé, a pumpkin pie spice fűszerkeveréké. De készítek mézeskalács fűszert, gyömbéres süti fűszert és forralt bor fűszert is. Idén ez a sor bővül egy újabb keverékkel, méghozzá almás pite fűszerrel.
Idén is remek almatermés volt Balcsin, így a család kedvenc almás pitéje (jajj, az unokahúgom annyira cuki: Viki csoda almás pitéjének hívja) biztos, hogy sokszor kerül majd az asztalra. Azért, hogy ne kelljen állandóan az alma fűszerezésével bajlódni, egy üvegben összekevertem, amit használni szoktam: 1 rész fahéj, 1 rész szárított, reszelt citromhéj, negyed rész őrölt
szegfűszeggel és negyed rész őrölt szerecsendió. Nálam most az alap két csomag fahéj volt, remélem, ez kitart majd tél végéig. 🙂 Ezzel a fűszerrel készítettem most el a pihe-puha almás muffit, amit év vége fel szintén sokszor sütök.
Hozzávalók
∼12 db normál méretű muffinhoz∼
250 ml író
2 tojás
200 g nádcukor
120 g olvasztott vaj
300 g liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál almás pite fűszerkeverék
100 g reszelt alma
Elkészítés
A tojásokat keverd habosra a cukorral, majd add hozzá az írót és a felolvasztott vajat. Egy másik tálban keverd össze a többi hozzávalót és lassan öntsd hozzá a tejes keveréket. Habverővel keverd teljesen csomómentesre.
A muffinformát béleled ki papírral, töltsd meg őket tésztával úgy, hogy kétharmadig legyenek tele. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.
Kihűtve kínáld.