Szederlekvár magmentesen, egyszerűen.

A bogyós gyümölcsökből készített lekvár mindig megosztotta a családot, mert korábban a gyümölcsöt botmixerrel pürésítettem. Így azonban a kis magok benne maradtak, amit nem mindneki szeret nálunk. Engem ugyan nem zavar, és gondolhatnám úgy is, hogy így több eper,- áfonya-, málna- és szederlekvár marad nekem, de nem szeretek csak magamnak főzni. Az okoz igazán örömöt, ha a családomnak és barátaimnak is ízlik, amit készítek.
Idén, hála Európa eső számú konyhai robotgép márkájának, a Kenwoodnak, mindenkinek kedvére való szederlekvárt tudtam készíteni, amiben egy picuri mag sincs. Nem csak tésztás kiegészítő kapható a gépekhez, hanem egy csoda prés is, amit kifejezettem a bogyós gyümölcsök és paradicsom passzírozásához alakítottak ki. Ezzel préseltem ki a szedret, amiből egy sűrű krémes gyümölcspüré lett, benne semmi magocska. És még tisztítani is meglepően egyszerű volt a szitát a csomagban található kis kefe segítségével. 

Idén a passata is ezzel készül majd. Alig várom, hogy megjelenjen a lucullus paradicsom a piacon. 
Addig is, még egy adag szederlekvár készül majd, mert a próba adagnak a fele már elfogyott. vaníliás-csokis márványos kalácsot sütöttem hozzá, amivel csak úgy faltuk a friss szederlekvárt. 🙂 Biztos, hogy ősszel egy-két szedertőkével is bővül majd a bogyós gyümölcs szekció Balatonon, hogy jövőre (vagy néhány év múlva) saját szederből készíthessem el.

Hozzávalók
∼kb. 5 üveghez∼

2,5 kg szeder
1 csomag 2:1 jam fix
500 g cukor

Elkészítés
A szedret préseld ki a Kendwood konyhai robotgép gyümölcsprés tartozékával. A gyümölcspüréhez keverd hozzá a befőzőcukrot és a cukrot. Forrald fel, majd gyöngyözve főzd amíg elfő a habja. Töltsd tiszta, steril üvegekbe, zárd le, állítsd fejre 5 percre.